Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Tradičné zvyky a koledy možno nájsť na mape Slovenské Vianoce

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Mapa prináša správu nielen o tom, ako sa jednotlivé regióny v koncoročnom zvykosloví od seba líšia, ale aj čo majú podobné či rovnaké a aké najtypickejšie vinše v nich znejú.

Piešťany 25. decembra (TASR) – Všeličo o zvykoch počas vianočných sviatkov na Slovensku sa možno dozvedieť na novej interaktívnej mape Slovenské Vianoce. Prináša správu nielen o tom, ako sa jednotlivé regióny v koncoročnom zvykosloví od seba líšia, ale aj čo majú podobné či rovnaké a aké najtypickejšie vinše v nich znejú. Rovnako sa na nej možno dočítať o tradičných vianočných jedlách.

Autorom stránky je Piešťanec Michal Horňák, napísal o tom web PNky.sk. Pri zostavovaní, ako uviedol, čerpal z Etnografického atlasu Slovenska, publikácií Vianoce na Slovensku, od Ondreja do Troch kráľov, Tradície na Slovensku, Rodinné aj výročné sviatky a zvyky.

Na vianočnej mape možno zistiť, že na dolnom Zemplíne sa pestoval netradičný zvyk priviazať pred štedrou večerou každému členovi rodiny nohy o stôl, čo symbolizovalo súdržnosť. Ekvivalentom je zvyk na Zamagurí, kde reťazou zaviazli nohy stola, aby rodina držala pokope a tiež dali pod neho sekeru, aby k nim neprenikol nečistý duch. Na Záhorí zas dievky po večeri ošúpali jedným ťahom jabĺčko a v šupke potom hľadali písmeno, na ktoré sa bude začínať meno ich nastávajúceho. A v Above si všetci pri stole umývajú ruky vo vode s mincami, čo má priniesť nasledujúci rok zdravie a bohatstvo.

Spoločným vinšom okolia Bratislavy i západného Slovenska je: „Vinšujeme vám v tieto slávne sviatky Krista Pána narodenie, aby vám dal Pán Boh zdravie, šťastie, hojné Božské požehnanie a po smrti Kráľovstvo nebeské aby obsiahnuť ste mohli". Totožnú majú všetky slovenské regióny potrebu hojnosti chleba na štedrovečernom stole a ochotu podeliť sa aj s príchodzími či núdznymi. O Slovenských Vianociach sa možno dočítať na http://vianoce.ai-maps.com/#.