Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Trnavskí colníci za prvý polrok našli falzifikáty za takmer 900-tisíc

Na snímke falzifikáty kabeliek. Foto: TASR/Colný úrad Trnava

Falšovaný tovar odhalili colníci na pobočkách v Dunajskej Strede, Brodskom a Galante v rámci vykonávania kontrol pri dovoze tovaru z tretích krajín.

Trnava 21. júla (TASR) - Počas prvého polroka 2014 zaistili trnavskí colníci 40.317 falzifikátov v celkovej hodnote takmer 900.000 eur. Falšovaný tovar odhalili na pobočkách v Dunajskej Strede, Brodskom a Galante v rámci vykonávania kontrol pri dovoze tovaru z tretích krajín. Takmer všetky falzifikáty pochádzali z Číny. Pri tovare vzniklo podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva, ktoré majitelia ochranných známok potvrdili. Informovala o tom TASR hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna.

Trnavskí colníci zadržali pri týchto kontrolách 40.317 falzifikátov. "Išlo najmä o textil, obuv, hračky a kabelky. Škoda, ktorá by vznikla majiteľom ochranných známok predajom zaisteného tovaru na trhu ako originálnych výrobkov, bola vyčíslená na takmer 900.000 eur," konštatovala hovorkyňa.

Pred zničením tovaru môže colný úrad rozhodnúť o bezodplatnom poskytnutí na humanitárne účely a to po splnení zákonom stanovených podmienok. V každom prípade sa bude prihliadať na ochranu spotrebiteľa, trhu, ako aj na prísne zdravotné kritériá, ktoré musí tovar spĺňať. „V prípade, ak colný úrad zhodnotí, že tento tovar je vhodný na humanitárne účely, jeho ponuka sa zverejní pre verejnosť na stránke www.financnasprava.sk formou tlačovej správy," doplnila Švárna.