Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Na opustenom cukrovare odhalili pamätnú tabuľu jeho zakladateľovi

Na snímke pamätná tabuľa venovaná spoluzakladateľovi a prevádzkovateľovi cukrovaru v Trnave barónovi Augustovi Wilhelmovi Stummerovi von Tavarnok, ktorú odhalili na fasáde cukrovaru v Trnave 10. decembra 2015. Foto: TASR/Martin Palkovič

Tabuľu odhalil primátor Trnavy Peter Bročka a predseda predstavenstva súčasného vlastníka United Industries, a.s., Eduard Šebo.

Trnava 10. decembra (TASR) – Pamätnú tabuľu dnes odhalili v Trnave spoluzakladateľovi a prevádzkovateľovi najväčšieho cukrovaru v Uhorsku, v Československu a na Slovensku, barónovi Augustovi Stummerovi. Cukrovarnícka fabrika niesla jeho meno 70 rokov, až do roku 1946. Od roku 2004 je dielo baróna Stummera opustené, päť jeho objektov bolo vyhlásených za národnú technickú pamiatku. Areál čaká na nové využitie. Tabuľu odhalil primátor Trnavy Peter Bročka a predseda predstavenstva súčasného vlastníka United Industries, a.s., Eduard Šebo.



Rodina Stummerovcov kúpila cukrovar v konkurze začiatkom roku 1877. Noví majitelia investovali do modernizácie podniku, do nových technológií, aj do železničnej trate, ktorá spájala železničnú stanicu s cukrovarom. V nasledujúcich rokoch došlo k zintenzívneniu výroby a k zvýšeniu produkcie do takej miery, že sa trnavský cukrovar zaradil medzi najväčšie potravinárske podniky. Zamestnával štyri stovky zamestnancov, boli to väčšinou sezónni poľnohospodári, pestujúci v okolí cukrovú repu.

Z prostredia trnavského cukrovaru a života drobných roľníkov počas obdobia hospodárskej krízy pochádza román Kus cukru spisovateľa Petra Jilemnického, ktorý vtedy učil v Trnave na jednej zo škôl. Podnik bol v období socializmu premenovaný na Cukrovar Petra Jilemnického.

Počas svojho života získal August Stummer viacero ocenení, Spolok pre cukrovarnícky priemysel ho v roku 1897 vymenoval za svojho čestného člena a v roku 1907 mu zhotovil pamätnú plaketu. S jeho menom je spojené aj založenie Poisťovacieho ústavu pre dôchodcov, zamestnancov cukrovaru. V Trnave získal členstvo v zastupiteľských orgánoch na základe toho, že patril medzi zámožné osoby, ktoré platili vysoké dane.