Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Trnava dotáciami podporí aj popínavú vegetáciu na budovách

Primátora Trnavy Peter Bročka. Foto: TASR

V rámci aktivít, na ktoré môžu pre tento rok žiadať Trnavčania dotácie na mestskom úrade, je prvýkrát zaradená oblasť Adaptácia na zmenu klímy.

Trnava 20. januára (TASR) - V rámci aktivít, na ktoré môžu pre tento rok žiadať Trnavčania dotácie na mestskom úrade, je prvýkrát zaradená oblasť Adaptácia na zmenu klímy. Mesto chce v rámci nej podporovať informačné programy na zvýšenie povedomia, poskytne financie na prípravu projektov a podporí aj priamu realizáciu v danej oblasti. Žiadosti môžu obyvatelia Trnavy zasielať na radnicu do 27. februára.

Trnavčania sa môžu uchádzať o podporu, ak budú riešiť otázku zvyšovania infiltrácie zrážkových vôd, budú chcieť vytvárať vodné prvky, ktoré zbierajú a zadržiavajú zrážkovú vodu a ochladzujú okolité prostredie, ako sú napríklad jazierka. Alebo budú chcieť príspevok na vegetačné strechy, majú záujem vysádzať popínavú vertikálnu zeleň na budovách, realizovať dažďové záhrady na verejných priestranstvách. Podporu bude možné poskytnúť aj na inštalovanie prístreškov či pergol a podobne. Podmienkou je, aby podporené projekty boli v súlade s adaptačnou stratégiou mesta Trnava.

Radnica vyčlenila zo svojho rozpočtu na rok 2015 na dotačný systém spolu 136.000 eur, žiadosti na dotácie možno podávať tiež na aktivity v oblasti kultúry, mládeže, športu, charity, ekológie, zdravotne postihnutých, zdravia a protidrogovej prevencie. Pre všetkých uchádzačov platí, že každý subjekt môže predložiť maximálne dve žiadosti, pričom ich účel nesmie byť rovnaký. V prípade doručenia viacerých žiadostí bude uchádzač vyradený zo súťaže.

Dotačný program má aj Trnavský samosprávny kraj. Tam je termín uzávierky 4. februára. Samosprávny kraj podporí kultúrne a umelecké aktivity, mládežnícke aktivity, aktivity zamerané na pomoc pre sociálne odkázaných občanov, dotácie môžu získať aj projekty na podporu zdravia a prevencie chorôb či športové projekty, ktoré sa uskutočnia v roku 2015. Na každú z piatich oblastí má vyčlenených 25.000 eur.

Podrobnosti o možnosti získania dotácií nájdu záujemcovia na weboch trnava.sk a trnava-vuc.sk.