Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Druhá svetová vojna priniesla Trnave strádanie, ale aj rozvoj

Mesto Trnava Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výstava pripomína aj skutočnosť, že mesto v danom období zažilo veľký rozmach.

Trnava 5. mája (TASR) – Čím žili Trnavčania počas vojnového konfliktu v rokoch 1939-1945, čo ich ovplyvňovalo, ako sa zachovali a aká stopa po nich zostala, sa možno dozvedieť na výstave s názvom Druhá svetová vojna a Trnava, ktorú Západoslovenské múzeum pripravilo k 70. výročiu ukončenia vojnového konfliktu. Prináša množstvo zaujímavých svedectiev v podobe fotografií, tlačív, predmetov dennej spotreby i prostredníctvom uniforiem, zbraní či platidiel.

Koncepciu výstavy pripravila jej autorka Lucia Duchoňová ako výpoveď o dobe. Preto okrem vojnového rámca zaradila doklady o politickej klíme v meste i jeho hospodárskom rozvoji. "Trnava bola druhým mestom na Slovensku, kde vznikla Hlinkova garda. Zakrátko sa jej podarilo obsadiť najdôležitejšie posty v mestskej samospráve," povedala. S týmto faktom súvisí aj arizácia i odsun trnavských židov, napríklad do neďalekého zberného tábora v Seredi. V Trnave bola posádka slovenskej armády, nemecká posádka tam sídlo nemala. "Z Trnavy odišli vojaci ako jediní zo západného Slovenska bojovať do Slovenského národného povstania, ale formoval sa tu aj silný protifašistický odboj a mnohí odišli do skupín v Malých a Bielych Karpatoch a niekoľko partizánskych skupín bolo riadených priamo z mesta," uviedla Duchoňová.

Výstava pripomína aj skutočnosť, že mesto v danom období zažilo veľký rozmach. "Realizovali sa také veľké projekty ako mestská kanalizácia a vodovodná sieť, postavili vodojem a viaceré budovy, vrátane kostolov, obnovili mestskú vežu. O kultúrny život sa starala hlavne Matica slovenská, ktorá usporadúvala veľa podujatí. Takže sa dá konštatovať, že po tejto stránke Trnavčania žili pohodlný a činorodý život," dodala Duchoňová. Doklady o tom a mnohom inom vybrala z dobovej tlače, ktorá dopĺňa vystavené exponáty. Medzi vzácne a zaujímavé radí napríklad uniformy slovenského, ruského vojaka i vojaka západného odboja, vystavené sú napríklad aj tzv. moskovské poukážky, ktorými sa platilo v povstaleckom období po príchode Červenej armády. Zaujímavé sú zbrane, ale i rádio, ktorým sa mohli prijímať správy o pohybe frontu.

Západoslovenské múzeum spolupracovalo na výstave so Štátnym archívom, Vojenským historickým archívom v Trnave, Vojenským historickým múzeom v Piešťanoch a tiež s Klubom vojenskej histórie Slovensko. Otvorená bude od 6. mája do 30. novembra 2015.