Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Trnavský kraj

Trnavský kraj sa zaujíma o osud denného stacionára ECAV

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Lašák

Na pôde Úradu TTSK sa včera uskutočnilo stretnutie za účasti zástupcov klientov, zamestnancov Zariadenia pre seniorov - Domova sociálnych služieb na Kalinčiakovej ulici, ktorého je stacionár súčasťou

Trnava 28. apríla (TASR) – Trnavský samosprávny kraj, ktorý vedie register všetkých typov sociálnych služieb na svojom území, sa podľa jeho predsedu Jozefa Viskupiča zaujíma o dôvody avizovaného zrušenia denného stacionára Strediska evanjelickej diakonie v Trnave. Zariadenie by malo zaniknúť k 1. augustu tohto roka, rodičia klientov proti tomu protestujú.

Na pôde Úradu TTSK sa včera uskutočnilo stretnutie za účasti zástupcov klientov, zamestnancov Zariadenia pre seniorov - Domova sociálnych služieb na Kalinčiakovej ulici, ktorého je stacionár súčasťou, a tiež zborového farára Evanjelickej cirkvi a. v. ako zástupcu vlastníka objektu. Podľa ich vyjadrenia Správna rada SED Trnava nedostala od štatutárnej zástupkyne informáciu, že ide žiadať o zrušenie stacionára, hovorila podľa nich iba o nevyhnutnosti riešiť priestorové problémy zariadenia. S týmto boli rodičia a zamestnanci uzrozumení a dokonca hľadali riešenia a zdroje.

Neskôr sa však klienti dozvedeli, že zariadenie má byť zrušené, a tak sa obrátili na TTSK. Ako uviedol Viskupič, podľa vývoja situácie je v hre niekoľko možností riešenia.

"Od pokračovania činnosti stacionára pod SED, až po vznik nového zariadenia, ktorý by iniciovali rodiny klientov. TTSK bude preto v najbližších dňoch rokovať so všetkými zainteresovanými vrátane zriaďovateľa - SED, zástupcov Evanjelickej diakonie ECAV na Slovensku, ktorá zriaďuje SED Trnava, i s mestom Trnava, keďže denné stacionáre sú originálna kompetencia miest a obcí," doplnil predseda TTSK.