Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

TRNAVA: Na Veľkú noc pred 70 rokmi oslobodili sovietske vojská mesto

Na snímke vpravo primátor mesta Trnava Peter Bročka počas osláv 70. výročia oslobodenia mesta Trnava pri Pomníku osloboditeľov na Námestí SNP v Trnave v stredu 1. apríla 2015. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Trnavčania si dnes pripomenuli 70. výročie oslobodenia Trnavy pri Pomníku osloboditeľov na Námestí SNP.

Trnava 1. apríla (TASR) – Trnavčania si dnes pripomenuli 70. výročie oslobodenia Trnavy pri Pomníku osloboditeľov na Námestí SNP. Kytice kvetov na pietnej slávnosti položili zástupcovia mestskej i krajskej samosprávy, štátnej správy i predstavitelia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.



"Plynúci čas nemôže byť dôvodom na zabudnutie. Časový odstup nás má viesť k ostražitosti, k hlbšiemu porozumeniu zdrojov konfliktov a k snahe o ich elimináciu. História nás učí, že zdroje napätia, ktoré vyúsťujú do konfliktu, sa spájajú s nespravodlivosťou na človeku a s uplatňovaním moci na úkor iných," povedal vo svojom príhovore k zhromaždeniu primátor Trnavy Peter Bročka.

Trnava bola oslobodená na Veľkú noc 1. apríla 1945. Do mesta vstúpili po bojoch vojaci pravého krídla 2. ukrajinského frontu, rozhodujúcu úlohu zohrala 1. gardová jazdecko-mechanizovaná skupina generálporučíka I. A. Plijeva. Boje si v Trnave a blízkom okolí vyžiadali životy 120 vojakov, ktorých pochovali na trnavskom cintoríne. Obete na životoch obyvateľov Trnavy si nevyžiadali.

Okrem Trnavy v ten deň boli oslobodené aj blízke mestá Dunajská Streda, Šamorín, Sereď a Hlohovec. O tri dni neskôr oslobodili sovietske vojská Piešťany a 7. apríla 1945 aj Senicu. Ako prvé mesto v regióne bola 31. marca 1945 oslobodená Galanta, ako posledné 12. apríla 1945 Skalica. Potom front prešiel na Moravu.