Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Trnavský kraj

Školáci v Trnave hlasujú, ako bude vyzerať prázdninová mena trnka

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Prázdninovú detsku menu trnka (TRNavská KorunA) vyberajú zo štyroch návrhov na 1, 2, 5, 10, 20, 50 a 100 trniek, ktoré vypracovali ich rovesníci.

Trnava 9. mája (TASR) – Trnavskí školáci rozhodujú hlasovaním o tom, akú podobu bude mať prázdninová detská mena trnka (TRNavská KorunA). Vyberajú zo štyroch návrhov na 1, 2, 5, 10, 20, 50 a 100 trniek, ktoré vypracovali ich rovesníci. Trnka bude platná v lete počas projektu MiniTrnava-mesto detí.

Radnica vypísala súťaž o najlepší výtvarný návrh na sériu bankoviek na začiatku roka. Prihlásených bolo niekoľko desiatok návrhov, do hlasovania odborná porota posunula štyri série. Medzi najčastejšími motívmi boli mestská veža, hradby, znak mesta či súsošie Najsvätejšej Trojice na Trojičnom námestí, ale aj prvky ako futbalový klub Spartak či bicykle.

Projekt MiniTrnava je inšpirovaný projektmi v zahraničí, predovšetkým nemeckým Mini-München (Mníchov) a českou MiniPlzňou, kde úspešne fungujú. Trnava je prvým slovenským mestom, ktoré pripravuje projekt tohto druhu a rozsahu.

Počas troch prázdninových týždňov budú mať deti vo veku od osem do 15 rokov možnosť prísť do miniTrnavy a tráviť tam dni ako jej občania, pričom nebude potrebné vopred sa prihlasovať a počet účastníkov je neobmedzený. "MiniTrnava je hra na mesto. Cieľom je povzbudiť deti k samostatnosti a zodpovednosti za svoje rozhodnutia a vytvoriť im priestor na vzájomnú komunikáciu a hľadanie spoločných riešení. Naučia sa, ako fungujú inštitúcie či ako hospodáriť s peniazmi, a pochopia súvislosti, ktoré im môžu pomôcť neskôr v skutočnom svete. Mesto detí je však predovšetkým veľká zábava, pretože deti skutočne fascinuje, že sú brané vážne," informoval hovorca mesta Pavol Tomašovič.