Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Trnavské sladovne, spojenie piva a industriálu budú témou prednášky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Sladovne boli založené v roku 1893 a sú jedným z posledných fungujúcich podnikov na slad na Slovensku vôbec.

Trnava 26. marca (TASR) - Na Zelený štvrtok (29.3.) sa v Kultúrnom centre (KC) Malý Berlín v Trnave bude konať šieste pokračovanie cyklu prednášok o trnavskej priemyselnej architektúre. Architekt Miroslav Beňák, zakladateľ projektu Čierne diery, sa v ňom bude venovať objektu trnavských sladovní.

Sladovne boli založené v roku 1893 a sú jedným z posledných fungujúcich podnikov na slad na Slovensku vôbec. Práve v Trnave mala výroba piva a hlavne jeho suroviny sladu dlhotrvajúcu tradíciu. Sladovníctvo patrilo v meste k dominantným výrobným odvetviam a trnavský slad sa tešil obľube aj v zahraničí. V 90. rokoch však začali sladovne postupne upadať, no podarilo sa ich nakoniec zachrániť a vdýchnuť im nový život.

Okrem toho, že tento závod patrí k posledným svojho druhu, zaujímavá je na ňom najmä architektonická stránka. Stavebné tvaroslovie, akým sú napríklad komíny s "kapucňami", postupne z panorámy mesta miznú, avšak stále ich môžeme na trnavských sladovniach vidieť. Vstup na prednášku Trnavské sladovne – spojenie piva a industriálu je voľný. Informoval Michal Klembara z KC. Z verejných zdrojov podujatie podporil Fond na podporu umenia.