Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

V trnavskom Parku Janka Kráľa kaviarne nepostavia

Na ilustračnej snímke park na Jeruzalemskej ulici a v pozadí Bazilika sv. Mikuláša v Trnave 6. mája 2018. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Jedna kaviareň mala stáť na konci parku a druhá pri vstupe, pričom mala slúžiť aj cestujúcej verejnosti zo železničnej i autobusovej stanice.

Trnava 9. októbra (TASR) - Mestskí poslanci v Trnave na svojom utorkovom zasadnutí nedali súhlas na zmenu územného plánu mesta tak, aby bolo možné v Parku Janka Kráľa, známom ako staničný, stavať novú vybavenosť. V pláne bola výstavba dvoch kaviarní.

Jedna kaviareň mala stáť na konci parku a druhá pri vstupe, pričom mala slúžiť aj cestujúcej verejnosti zo železničnej i autobusovej stanice. Mesto postupovalo v zmysle výsledkov krajinársko-architektonickej súťaže, ktorú pred časom vyhlásilo. Hovorca mesta Pavol Tomašovič k tomu vlani uviedol, že súťaž bola vyhlásená z dôvodu, aby sa našli inšpiratívne návrhy, ako využiť celé územie danej lokality.

Poslanci sa na rokovaní nestotožnili s argumentmi, že park treba viac otvoriť verejnosti a poskytnúť jej ďalší dôvod na zotrvanie. Zástupca primátora Matej Lančarič, ktorý pred niekoľkými rokmi vybojoval pre tento park štatút chránenej zóny, pripomenul dôvody, prečo bol za chránenú lokalitu vyhlásený. Uviedol okrem iného, že v Trnave chýba niekoľko stoviek hektárov zelene, takže jestvujúcu treba zveľaďovať a "nie z nej ukrajovať". Stavebná činnosť je podľa platného všeobecne záväzného nariadenia v parku zakázaná.

Ani mestská rada neodporučila zastupiteľstvu povoliť spracovanie zmeny územného plánu.

O umiestnení kaviarní rokovali aj dva výbory mestskej časti (VMČ). VMČ, pod ktorú spadá kaviareň pri vstupe, súhlasila, VMČ so zadnou kaviarňou nesúhlasila. Poslanci kritizovali, že v predstihu pred utorkovým rokovaním poslaneckého pléna radnica zverejnila zámer výrubu zhruba 150 stromov a okolo tisíc štvorcových metrov kríkov v danej lokalite. Vedúci odboru územného rozvoja a koncepcií Tomáš Guniš uviedol, že návrh išiel na dreviny v zlom zdravotnom stave.