Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

Trnavská spoločnosť získala z eurofondov takmer sedem miliónov eur

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Finančný príspevok získala na tri dopytovo-orientované projekty.

Bratislava 13. februára (TASR) - Trnavská akciová spoločnosť VUJE získala z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu (OP) Výskum a vývoj na tri dopytovo-orientované projekty sumu takmer 7 miliónov eur. Informovala o tom dnes Martina Slušná z komunikačného odboru Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Projekt Zvyšovanie energetickej bezpečnosti SR podľa nej umožnil VUJE nakúpiť prístrojové vybavenie, softvérové a hardvérové nástroje, vďaka čomu môžu jej pracovníci vykonávať analýzy a výpočtové modely tak, aby dokázali efektívne posúdiť životnosť zariadení jadrových elektrární a možnosti, ako sa dá ich životnosť predĺžiť.

V projekte Ochrana obyvateľstva SR pred účinkami elektromagnetických polí sa vykonalo asi 50.000 meraní na približne 18.000 miestach Slovenska. Na základe dosiahnutých výsledkov sa matematicky tvoril model, ktorý dopočítal úrovne intenzity. Výsledkom je mapa elektromagnetického poľa na Slovensku, hlavne v obytných zónach.

Riešením bezpečnosti pri seizmických udalostiach sa zaoberal tretí projekt VUJE s názvom Zvyšovanie bezpečnosti jadrovo-energetických zariadení pri seizmickej udalosti. Jeho témou bolo experimentálne odskúšanie chvenia alebo dopadu zemetrasenia na rôzne komponenty elektrárne. Dosiahnuté výsledky spracované do matematických modelov umožňujú definovať, ako sa budú správať komponenty elektrárne počas zemetrasenia.

Slušná zároveň pripomenula, že o oblasti reaktorov štvrtej generácie sa diskutuje nielen medzi slovenskými odborníkmi, ale v celej Európe. Vďaka eurofondom by mohli mať aj slovenskí odborníci možnosť postaviť prototyp takéhoto reaktora a získať tak veľkú šancu zapojiť sa do medzinárodných projektov.