Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Trnavskú hudobnú jar otvorí Mahlerova Pieseň o zemi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na 51. ročníku odznie sedem koncertov vo viacerých chrámových a koncertných historických priestoroch Trnavy.

Trnava 4. apríla (TASR) - Vokálno-symfonické dielo Gustáva Mahlera Pieseň o zemi otvorí vo štvrtok Medzinárodný festival klasickej hudby Trnavská hudobná jar (THJ). Na 51. ročníku odznie sedem koncertov vo viacerých chrámových a koncertných historických priestoroch Trnavy.

"Pieseň o zemi si diváci môžu vypočuť v úprave orchestrálneho partu pre klavír. Účinkovať budú Trnavčania, speváčka Lucia Duchoňová a herec Kamil Mikulčík, ďalej Jing Xing Tan z Číny a slovenský klavirista Maroš Klátik," informoval dramaturg podujatia Stanislav Šurin. Koncert bude v sále Marianum na Arcibiskupskom úrade, kde bude aj nasledujúce vystúpenie. Vo štvrtok 25. apríla sa tam bude konať koncert dvoch poľských umelkýň. "Sólové klavírne skladby Barbary Karaśkiewicz sa budú striedať s husľovými sólami s klavírnym sprievodom mladej poľskej umelkyne Magdaleny Ziarkowskej," uviedol Šurin. Na historických organoch Baziliky sv. Mikuláša zaznie recitál. Esteban Elizondo Iriarte, ktorý celý život venoval výskumu, interpretácii a nahrávaniu organovej hudby Baskicka, vystúpi vo štvrtok 9. mája. Hráč na panovu flautu Helmut Hauskeller a organista Stanislav Šurin sa predstavia koncertom Anima mundi v netradičnom prostredí kultúrneho centra Nádvorie s cieľom osloviť nových poslucháčov. Vstup na tento koncert je voľný. V Synagóge – Centre súčasného umenia Galérie Jána Koniarka sa 30. mája predstaví akordeonista Tibor Iván.

Vokálny koncert bude na 51. ročníku THJ patriť súboru Moravskí madrigalisti. "V ich podaní si pod taktovkou Michala Dvořáka 8. júna v evanjelickom kostole vypočujeme duchovnú hudbu českej a moravskej proveniencie autorov z obdobia baroka. Výťažok z dobrovoľného vstupného bude venovaný na charitatívne účely Dennému stacionáru Evanjelickej diakonie v Trnave," uviedol dramaturg THJ.

Vokálno-inštrumentálny koncert 16. júna bude venovaný dielu barokového skladateľa Georga Friedricha Händla pri príležitosti spomienky na 260. výročie jeho úmrtia. Jeho hudba zaznie na dobových nástrojoch v podaní súboru starej hudby CuoreBarocco pod vedením Tomáša Kardoša. "Sólový sopránový part bude spievať rodená Angličanka Emily Bradley a sólový organový part Američan DaviddiFiore," uviedol Šurin.

Medzinárodný festival klasickej hudby Trnavská hudobná jar vznikol v roku 1969, v čase politického odmäku v bývalom Československu. Od roku 2012 festival organizuje mesto Trnava v spolupráci s Bachovou spoločnosťou na Slovensku. Festival finančne podporil Fond pre podporu umenia, hlavný partner festivalu.