Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Trnavský samosprávny kraj má na rok 2016 vyrovnaný rozpočet

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počíta s bežnými príjmami takmer 111 miliónov eur a výdavkami na úrovni zhruba 110 miliónov eur.

Trnava 26. novembra (TASR) – Trnavský samosprávny kraj (TTSK) bude v nasledujúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Počíta s bežnými príjmami takmer 111 miliónov eur a výdavkami na úrovni zhruba 110 miliónov eur. Jeho prioritou je plnenie funkcie nástroja na zabezpečenie sociálno-ekonomického rastu v regióne.

"Rozpočet je vyrovnaný, konzervatívny, ale určite sa dá označiť aj slovom rozvojový. Vychádzali sme z makroekonomických parametrov. Máme systém hodnotenia stavu majetku, stavu ciest, vieme, aké sú naše hlavné ciele. Dopravná obslužnosť kraja, zabezpečenie funkčnosti našich organizácií a realizácia opráv ciest, ktoré sú v najurgentnejšom stave. Vyrovnáme aj záväzky vo vzťahu k dopravcom," povedal k rozpočtu predseda TTSK Tibor Mikuš.

Rozpočet v roku 2016 počíta s daňovými príjmami 66,2 milióna eur, čo predstavuje 59,67 %. Z celkového objemu bežných príjmov za správu ciest prvej triedy TTSK počíta, že získa 1,5 milióna eur, za služby v školstve 1,9 milióna eur, sociálnu pomoc 4,1 milióna eur. Zo štátneho rozpočtu na originálne funkcie by malo prísť vyše 36 miliónov eur a prenesený výkon štátnej správy tiež zhruba 36 miliónov eur.

Výdavky sú na rok 2016 rozpočtované o 1,55 % vyššie oproti roku 2015. Z nich viac ako 72 miliónov eur je určených na originálne kompetencie realizované v oblasti úradu, financovania projektov z EÚ, dopravy, správy a údržby ciest, kultúry, školstva, zdravotníctva a sociálnej pomoci. Pre Úrad TTSK je určených vyše 13 miliónov eur na jeho chod a na bežné transfery, suma 12,5 milióna eur je na platby autobusovým spoločnostiam na zabezpečenie služieb vo verejnom záujme. Na správu vlastných ciest vyčlenil TTSK 10 miliónov eur, na zdravotníctvo 2 milióny eur, kultúru 4,8 milióna eur, školstvo 8,2 milióna eur.

Kapitálové príjmy by mali byť v budúcom roku 5,5 milióna eur, výdavky 13,8 milióna eur. Je v tom zahrnuté financovanie investičných projektov a príprava projektov, rekonštrukcie ciest a opravy objektov TTSK a ďalšie.