Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

V Čiernom Brode naďalej platí mimoriadna situácia pre prchavú látku

Sudy s nebezpečnou chemickou látkou v Čiernom Brode v Galantskom okrese. Foto: TASR/KR HaZZ v Trnave

V záhrade rodinné domu boli nelegálne uskladnené desiatky sudov s chemikáliou. Prchavú látku sa dostala v obci do pôdy a ovzdušia.

Čierny Brod 20. novembra (TASR) – V obci Čierny Brod v Galantskom okrese vyhlásili v stredu (19.11.) večer mimoriadnu situáciu, ktorá platí aj dnes. Potvrdil to starosta obce Pavel Nagy. "Predpokladáme, že po vyhodnotení laboratórnych výsledkov ju budeme môcť odvolať. Ide o prchavú látku, ktorá sa dostala v obci do pôdy a ovzdušia," priblížil.

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Tomáša Bílika únik neznámej chemickej látky v objekte rodinného domu ohlásili 19. novembra o 15.00 h. "V záhrade rodinného domu nelegálne uskladnili 43 dvestolitrových sudov neznámej chemickej látky. V čase príchodu hasičov už bolo šesť sudov vyprázdnených a ďalšie štyri boli poškodené, pravdepodobne úmyselným konaním majiteľa nehnuteľnosti," povedal Bílik. Dodal, že v sudoch sa nachádzal kopolymérny penetrátor a syntetické riedidlo S 6000. Na mieste udalosti zasahovalo päť hasičov z Galanty so špeciálnym kontajnerovým automobilom na likvidáciu závažných priemyselných havárií.

"Hasiči vykonali zabezpečenie sudov proti ďalšiemu úniku nebezpečných látok. Následne sa na miesto udalosti dostavili pracovníci kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany, ktorí vykonali monitoring ovzdušia a odobrali vzorky pôdy a vody zo studne," ozrejmil hovorca.