Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

V Galante otvorili centrum, ktoré popri dialýze ponúka aj bývanie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na bývanie bude k dispozícii 71 lôžok na troch nadzemných podlažiach.

Galanta 2. júna (TASR) – Pre seniorov s poškodenými obličkami otvorili v Galante centrum, ktoré popri dialyzačnej starostlivosti ponúka aj bývanie. Jeho súčasťou je aj Alzheimer centrum. Investícia si vyžiadala takmer osem miliónov eur. Centrum má prvých 13 z možných 71 obyvateľov.

"Komplexná starostlivosť na jednom mieste je celosvetovým trendom. Skúsenosti z nášho podobného projektu v Slavkove pri Brne nám potvrdili, že tento koncept jednoznačne zlepšuje kvalitu života aj vážne chorým ľuďom, ktorí tak nemusia investovať svoj čas a energiu do dopravy do zdravotného strediska a ostáva im tak čas na aktívny život," hovorí riaditeľ siete dialyzačných stredísk B. Braun Avitum Martin Kuncek.

Ako uvádza riaditeľ galantského centra Milan Halomi, "služby senior house sú čiastočne hradené z finančného príspevku Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a časť si klient dopláca sám. Výška štátneho príspevku sa líši podľa stupňa odkázanosti."

Na bývanie bude k dispozícii 71 lôžok na troch nadzemných podlažiach. Podzemné podlažie tvorí technické zázemie a priestory na rehabilitáciu s telocvičňou, posilňovňou a hydroterapiou. Na prízemí sa nachádza dialyzačné stredisko a nefrologická ambulancia. Na prvom poschodí budovy je Alzheimer centrum, na druhom je zariadenie ošetrovateľskej služby. Podmienkou pre prijatie je plnoletosť klienta a stupeň odkázanosti minimálne 2.