Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

V Trnave otvorili Kreatívne centrum Skladová

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Projekt s názvom KC Skladová získal prostriedky z výzvy Ministerstva kultúry SR na mobilizáciu kreatívneho priemyslu.

Trnava 12. februára (TASR) - V poradí druhé kreatívne centrum (KC) na území mesta Trnava otvorila Fakulta masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM). Na rozlohe 650 štvorcových metrov (m2) bude slúžiť na rozvoj talentov a začínajúcich podnikateľov v hernom a audiovizuálnom priemysle. Investícia na jeho vybudovanie bola vo výške 1,44 milióna eur. Informovala o tom rektorka UCM Katarína Slobodová Nováková.

Projekt s názvom KC Skladová získal prostriedky z výzvy Ministerstva kultúry SR na mobilizáciu kreatívneho priemyslu. Štátny tajomník rezortu Mário Maruška na pondelkovom slávnostnom otvorení uviedol, že ide o jedno z deviatich centier, ktoré rezort podporil sumou spolu 55 miliónov eur, pričom trnavské sa sa radí k tým najmenším. Vyzdvihol zameranie centier na prípravu odborníkov pre kreatívny priemysel. "V priebehu nasledujúcich piatich až desiatich rokov budú tieto KC sledované, či napĺňajú ciele, ktoré si samy určili," uviedol. Zároveň chce rezort na ne nadviazať a pokračovať v kreatívnych výzvach.

Cieľom vzniku KC je podľa dekanky FMK Ľudmily Čábyovej poskytnúť priestor záujemcom z trnavského regiónu, ale aj iných častí Slovenska. "Podľa potreby záujemcom z oblasti herného vývoja a elektronického športu poskytneme priestory na fotografovanie, tvorbu audiovizuálnych diel a podcastov. Študenti zase získajú možnosti angažovať sa v oblasti digitálnych hier a audiovizuálneho priemyslu. Ten zabezpečíme inkubačnými a akceleračnými podnikateľskými programami, odborným mentoringom, prednáškami a workshopmi," informovala. KC Skladová má televízne ateliéry, kde pôsobí aj FMK TV, zvukové, odkiaľ vysiela aj Rádio Aetter, ďalej Gaming hub na tréning elektronických športov, ďalej kreatívno-experimentálny fotoateliér Kefa, ateliér na streamovanie a komentovanie e-športov a laboratórium virtuálnej reality.

Rektorka informovala, že na vybavenie a infraštruktúru bolo z projektu určených 400.000 eur, zostatok išiel na rekonštrukciu priestorov fakulty. "Okrem študentov a podnikateľov sa v KC budú môcť realizovať aj stredoškoláci," upozornila. Čábyová doplnila, že hoci je záujem o štúdium na FMK stále vysoký, fakulta v poslednom období znížila počet prijímaných žiakov a stále sa na nej konajú prijímacie skúšky. "Lebo nám ide o kvalitu, chceme tých najlepších," povedala.

Prvým kreatívnym centrom v Trnave je KC na Hlavnej 17, ktoré má pod palcom Trnavský samosprávny kraj. Obnova stála osem miliónov eur, na rozlohe 4600 m2 ho otvorili koncom uplynulého roka a poskytuje priestor ľuďom činným v kreatívnom a inovatívnom priemysle, v oblasti kultúry, vzdelávania a ďalším.