Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Brána z domu zavraždeného novinára je v múzeu v Galante

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová si uctila pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej položením kvetov a zapálením sviečky pred domom vo Veľkej Mači (okres Galanta) v pondelok 21. februára 2022., kde boli pred štyrmi rokmi zavraždení. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V roku 2018 udelil Trnavský kraj novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej Cenu slobody Antona Srholca in memoriam.

Veľká Mača 20. februára (TASR) - Trnavský samosprávny kraj (TTSK) považuje za dôležité si neustále pripomínať pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej i hodnoty slobody slova a pokračuje v prípravách vytvorenia pietneho miesta vo Veľkej Mači v okrese Galanta. V tomto roku počíta s výdavkami na úrovni 200.000 eur z celkového pol milióna, ktorý je v krajskom rozpočte vyčlenený. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

"V spolupráci s pozostalými sme sa rozhodli vybudovať pamätník slobody slova na mieste tragédie. V roku 2021 sme vyhlásili výtvarno-architektonickú súťaž, z ktorej odborná porota vybrala víťazný návrh s názvom Záhrada. Na žiadosť rodiny boli minulý rok zrealizované búracie práce objektov na pozemku, kde pietne miesto vznikne," uviedol Viskupič. Odstránená bola aj brána, ktorá je uložená v depozitári Vlastivedného múzea v Galante pre prípad, že by sa v budúcnosti našlo jej využitie.

Pri príležitosti 6. výročia vraždy novinára a jeho snúbenice si predseda TTSK uctí ich pamiatku na mieste tragédie v stredu (21. 2.) o 8.30 h. V roku 2018 udelil Trnavský kraj novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej Cenu slobody Antona Srholca in memoriam.