Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Vodohospodárska výstavba plánuje na Dunaji investíciu za 22 mil. eur

Vodné dielo Gabčíkovo Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vodohospodárska výstavba, š. p., Bratislava vznikla zápisom do Obchodného registra SR 1. januára 1989. Zakladateľom podniku je Ministerstvo životného prostredia SR.

Bratislava 18. januára (TASR) - Štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV) plánuje na Sústave vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVD G-N), na stupni Čunovo lepšie hydroenergetické využitie prietokov vypúšťaných na jalovo do koryta Dunaja. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA).

"Navrhovaná činnosť pozostáva z rekonštrukcie (úpravy) haťového poľa číslo 20, hate v inundácii a z vybudovania novej malej vodnej elektrárne (MVE) Čunovo II, ktorá je navrhnutá ako podhaťová elektráreň," spresnil podnik v investičnom dokumente. "Celkové náklady rekonštrukcie haťového poľa hate v inundácii s energetickým využitím predstavujú 22 miliónov eur."

Plánovaná MVE by mala dovedna disponovať inštalovaným výkonom na úrovni približne 7,1 MW, s využitím dvoch horizontálnych Kaplanových turbín. Začiatok výstavby sa predpokladá v roku 2016 a ukončenie v roku 2018.

Vodohospodárska výstavba, š. p., Bratislava vznikla zápisom do Obchodného registra SR 1. januára 1989. Predmetom činnosti podniku je najmä prevádzkovanie vodných stavieb, ku ktorým má právo hospodárenia, respektíve, ktoré mu boli zverené, ďalej vykonávanie zabezpečovacích prác na ochranu pred nepriaznivými účinkami vôd na vodných stavbách, ako aj dispečerské riadenie vodohospodárskych a energetických činností. Eviduje kmeňové imanie vo výške 307,41 milióna eur. Zakladateľom podniku je Ministerstvo životného prostredia SR.