Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trnavský kraj

Začína sa sezóna prenosu ropúch na Striebornicu pri Piešťanoch

Na archívnej snímke ropuchy bradavičnaté. Foto: TASR Erika Ďurčová

Dobrovoľní ochrancovia prírody vítajú pomoc každého ochotného človeka.

Piešťany 2. marca (TASR) - Zábrany, ktoré chránia ropuchy bradavičnaté pri ich jarnej migrácii pred fatálnym stretom s autami, začali stavať pri vodnej nádrži Striebornica pri Piešťanoch. Aktivita dobrovoľníkov bude mať následné pokračovanie v podobe prenášania chránených obojživelníkov cez cestnú komunikáciu. Informoval o tom organizátor Jakub Hamšík.

Dobrovoľní ochrancovia prírody vítajú pomoc každého ochotného človeka. "Od nedele (3. 3.) začneme prenášať ropuchy spoza bariéry k vode. Nosiť z jednej strany cesty na druhú ich budeme každý deň približne tri týždne. Prvou a veľmi dôležitou prácou je stavba bariéry," povedal.

Výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Rezort Piešťany Tatiana Nevolná doplnila, že prenosy ropúch sa budú konať na štyroch miestach. "Cez cestu k vodnej nádrži Striebornica, z druhej strany nádrže cez cestu pod chatami, poza domov seniorov a po Výtockej ceste až smerom k Villa Judita," uviedla. Ropuchy sa budú počas migrácie nachádzať okolo celého jazera, stačí ich prenášať cez cestu, k vode už potom zídu samy.

Organizátori ochotne na mieste poradia každému, kto s pomocou pri migrácii ropúch ešte nemá skúsenosti. "Radi by sme sa poďakovali za pomoc pri príprave záujmovému združeniu Rarity oblasti Zlatý vrch, ktorého členmi sú Klub slovenských turistov Tesla Piešťany, Rezort Piešťany, obce Banka a Moravany nad Váhom," dodal Hamšík.

Ropucha bradavičnatá je užitočné zviera, ničí škodlivý hmyz a slimáky. Záchrana žiab, ktoré po desiatkach inak končili pod kolesami áut, sa začala pri Striebornici organizovane už v roku 1988.

Obojživelníky prežijú zimu zahrabané v zemi alebo skryté pod kameňmi a lístím. Po niekoľkých mesiacoch chladu sú unavené a hladné, napriek tomu sú odhodlané neprijať žiadnu potravu, až kým nedôjde k páreniu, a tak vyrážajú k vode. V tomto prípade ich ako nástraha čaká cesta blízko k obci Moravany nad Váhom. Ropuchy, ktoré sú pomalé, nemotorné a na teplej asfaltovej ceste sa dokonca rady zohrievajú, tu často prichádzajú o život.