Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Žiaci základných škôl si môžu vyskúšať v Trnave dopravné povolania

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Na podujatí sa predstavia študijné a učebné odbory v oblasti dopravy a poštových služieb, ktoré je možné študovať na rezortných stredných odborných školách v Trnavskom a Trenčianskom kraji.

Trnava 30. septembra (TASR) - V Trnave sa tento rok zavŕši séria podujatí s názvom Kam po skončení základnej školy – Študuj dopravu. TASR informovala hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby (MDaV) SR Karolína Ducká.

"Po Košiciach, Vrútkach a Bratislave sa aj v Trnave budú venovať žiakom základných škôl zástupcovia ministerstva dopravy, železničných spoločností, regionálnych partnerov, univerzít a stredných odborných škôl, aby podnietili ich záujem o štúdium na stredných odborných školách s dopravným zameraním," uviedla Ducká. Podujatie sa bude konať 3. októbra na trnavskej železničnej stanici a tiež v areáli Strednej priemyselnej školy dopravnej od 9.00 do 15.00 h.

"Účasť žiakov základných škôl na podujatiach potvrdzuje, že deti sa zaujímajú o dopravné odbory. Ak sa rozhodnú študovať na stredných odborných školách s dopravným zameraním, vieme im ponúknuť kvalitné vzdelanie a neskôr stabilné a perspektívne uplatnenie na trhu práce, ktorý si vyžaduje práve ľudí vzdelaných v dopravných a technických odboroch," informoval minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd).

Na podujatí sa predstavia študijné a učebné odbory v oblasti dopravy a poštových služieb, ktoré je možné študovať na rezortných stredných odborných školách v Trnavskom a Trenčianskom kraji. Žiakom odborníci poskytnú kariérové a pracovné poradenstvo s možnosťami ďalšieho profesijného smerovania.

Program bude zahŕňať ukážky výkonu povolaní v železničnej a cestnej doprave, návštevy priestorov rušňa, kamióna, autobusu, diagnostiku vozidiel či riadenie dopravy z pozície výpravcu alebo rušňovodiča na modelovej železnici. Nebudú chýbať ukážky prvej pomoci, dopravná výchova, dopravné simulátory, videoprojekcie a obľúbené dopravné kvízy a súťaže. Vstup na podujatie je bezplatný.