Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Únos vietnamského podnikateľa

ĽSNS žiada dôkladné vyšetrenie únosu Vietnamca

Na archívnej snímke predseda Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba a poslanci ĽSNS. Foto: FOTO TASR - Andrej Galica

Kotlebovci tvrdia, že nechcú dopredu bez dôkazov vynášať unáhlené súdy, chcú si počkať až na výsledky vyšetrovania.

Bratislava 10. augusta (TASR) – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) žiada dôkladné vyšetrenie kauzy vlaňajšieho únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha cez Slovensko. Jej zástupcovia to uviedli na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave, šéf strany Marian Kotleba však z prípadu nemá dobrý pocit.

Kotlebovci tvrdia, že nechcú dopredu bez dôkazov vynášať unáhlené súdy, chcú si počkať až na výsledky vyšetrovania. "Nie je to jasné. Ja osobne, vzhľadom na to, čo som počul vo štvrtok na výbore a čo som počul v piatok na ďalšom výbore, nemám z toho dobrý pocit," skonštatoval Kotleba. Upozornil, že vo štvrtok (9.8.) sa konalo zasadnutie parlamentného brannobezpečnostného výboru. Tu podľa neho zaznela informácia, že šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov bol poslaný na nútenú dovolenku na základe politického tlaku koaličnej strany Most-Híd. "Pre mňa je neprijateľné, aby sa v demokratickej krajine, za ktorú sa Slovensko vydáva, ľudia vymieňali na funkciách len na základe politických rozhodnutí a politického tlaku jednej z koaličných strán," povedal predseda ĽSNS.

"S príslušníkmi strany ĽSNS nediskutujeme, nerokujeme, nehlasujeme a na to, čo odzneje na ich TK, nereagujeme," odpovedala na žiadosť o reakciu ku Kotlebovým slovám hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Kotlebu tiež prekvapuje, prečo dozor a riadenie vyšetrovania únosu v rámci Slovenska má na starosti Krajská prokuratúra v Bratislave. "Kde v tejto chvíli je Úrad špeciálnej prokuratúry, prečo vyšetrovanie takejto závažnej kauzy, ktorá má medzinárodné dôsledky, neriadi Úrad špeciálnej prokuratúry. Takýto postup len v nás upevňuje dojem, že Úrad špeciálnej prokuratúry bol založený len na politické ciele, za účelom prenasledovania politických oponentov," uviedol Kotleba.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) vo štvrtok po rokovaní Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť uviedla, že je potrebné počkať na vyšetrenie celého prípadu. Potvrdila, že celé vyšetrovanie bude pod dozorom generálneho prokurátora a niekoľkých prokurátorov Krajskej prokuratúry Bratislava. Ministerka predpokladá, že v tejto súvislosti bude vypočutý aj exminister vnútra a súčasný poslanec parlamentu Robert Kaliňák (Smer-SD). "Únos vietnamského občana sa podľa našich informácií stal v Nemecku. Prípad začala vyšetrovať nemecká polícia pod dohľadom nemeckej prokuratúry. Prebieha vyšetrovanie a my v rámci medzinárodnej právnej pomoci poskytujeme súčinnosť," povedala Saková. 

Kaliňák tvrdí, že zatiaľ čiastkové výsledky vyšetrovania únosu hovoria o možnom neúmyselnom zapojení SR do celej akcie. Obvinenia o tom, že priamo vydával pokyny pri údajnom únose Vietnamca vládnym špeciálom považuje za "scestné a absurdné".