Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Únos vietnamského podnikateľa

SaS žiada pre únos Vietnamca Sakovej odchod

Na archívnej snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková. Foto: TASR - Michal Svítok

Trinh Xuan Thanha mala uniesť vlani v júli z Nemecka cez Slovensko do Vietnamu vietnamská tajná služba. Pri únose malo byť využité aj slovenské vládne lietadlo.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Opozičná SaS žiada pre kauzu únosu Vietnamca demisiu ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD). Strana to uviedla v reakcii na informáciu, že slovenskí policajti potvrdili verziu, že vietnamská delegácia využila svoju návštevu Slovenska v júli minulého roka na prepravu uneseného Trinh Xuan Thanha.

Podľa SaS sú z napomáhania či zahladzovania činu podozriví bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), vtedajšia štátna tajomníčka a dnes ministerka vnútra Denisa Saková a šéf protokolu ministerstva vnútra Radovan Čulák.

"Ministerka Saková sa ocitla v ťažkom konflikte záujmov, pretože môže zasahovať do vyšetrovania, a preto by mala funkciu dobrovoľne opustiť a netlačiť premiéra (Petra - pozn. TASR) Pellegriniho (Smer-SD) k tomu, aby rozhodnutie urobil za ňu," vyhlásili predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

"Preukazuje sa, že skutok sa naozaj stal. Výpoveď dvoch policajtov, ktorí vypovedali, že videli zavlečenie vietnamského občana do lietadla slovenskej letky ministerstva vnútra, potvrdzuje zapletenie Slovenska do únosu vietnamského štátneho manažéra Trinh Xuan Thanha. Ministerstvo vnútra v tomto absolútne pochybilo," doplnilo hnutie Sme rodina, ktoré trvá na dôkladnom prešetrení celého prípadu.

Podľa OĽaNO je dnes takmer isté, že sa stal závažný trestný čin a slovenská polícia sa len prizerala. Hnutie vyzýva ministerku Sakovú, aby odstúpila z funkcie. Predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová neverí, že by sa niečo také mohlo stať bez účasti "nejakého vysokopostaveného človeka v štruktúrach ministerstva vnútra". Zdôrazňuje potrebu vyštrenia tohto činu a pripomína, že Saková bola v čase únosu pravou rukou vtedajšieho ministra vnútra Kaliňáka.

V prípade únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha dal dozorujúci prokurátor po preskúmaní spisového materiálu vyšetrovateľovi pokyn, aby začal trestné stíhanie vo veci prečinu obmedzovania osobnej slobody spolupáchateľstvom. Pre TASR to potvrdil prokurátor Michal Šúrek z Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Trinh Xuan Thanha mala uniesť vlani v júli z Nemecka cez Slovensko do Vietnamu vietnamská tajná služba. Pri únose malo byť využité aj slovenské vládne lietadlo. Vyšetrovanie tohto prípadu na Slovensku i v Nemecku pokračuje. Koncom septembra o tejto veci rokovala aj ministerka vnútra Saková so svojím nemeckým kolegom Horstom Seehoferom v Berlíne.