Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Viete, ako súvisí astronómia s letokruhmi stromov? Tento muž to zistil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štúdium letokruhov zaujalo Douglassa počas pôsobenia na univerzitnom observatóriu (Lowell Observatory) v Arizone (USA) v rokoch 1894 až 1901, kde sa zaoberal slnečnou aktivitou.

Windsor/Bratislava 4. júla (TASR) - Americký astronóm Andrew Ellicott Douglass je autor teórie súvislosti slnečnej aktivity so šírkou stromových letokruhov. Narodil sa 5. júla 1867 a dnes uplynulo od jeho narodenia 150 rokov.

Zakladateľ laboratória pre výskum letokruhov (Laboratory of Tree-Ring Research) pri arizonskej univerzite sa narodil vo Windsore v štáte Vermont v Spojených štátoch amerických (USA). Sformuloval princípy dendrochronológie, vedy o využití štruktúry letokruhov stromov pri datovaní historických drevených objektov, predmetov a artefaktov.

Štúdium letokruhov zaujalo Douglassa počas pôsobenia na univerzitnom observatóriu (Lowell Observatory) v Arizone (USA) v rokoch 1894 až 1901, kde sa zaoberal slnečnou aktivitou. V tom čase začal zhromažďovať vzorky letokruhov a venoval sa ich skúmaniu. K založeniu laboratória na výskum letokruhov došlo v roku 1937, keď už mal Douglass za sebou 30 rokov bádania v tejto oblasti.

Douglass prednášal astronómiu (od roku 1906) a dendrochronológiu (od roku 1936) na univerzite v Arizone a šéfoval univerzitnému observatóriu.

Medzi významné astronomické počiny Andrewa Ellicotta Douglassa, ktorý bol kapacitou aj v oblasti skúmania Marsu, patrí odfotografovanie zodiakálneho svetla (ide o mierne zvýšenie jasu v okolí Slnka, rozširujúce sa pozdĺž ekliptiky, t. j. pozdĺž súhvezdí zvieratníka, ktoré vzniká odrazom slnečných lúčov od jemných prachových zrniek medziplanetárnej hmoty rozptýlených vo vnútorných oblastiach slnečnej sústavy a silne koncentrovaných k rovine ekliptiky).

Astronóm a dendrochronológ Andrew Ellicott Douglass zomrel 20. marca 1962 v Tucsone v Arizone vo veku nedožitých 95 rokov.