Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Astronomický rok sa začína preletom asteroidu

Astronomický rok sa začína preletom asteroidu. Foto: Tablet.TV

Rok 2015 bude pre astronómov, ale aj laickú verejnosť zaujímavý aj čiastočným zatmením Slnka, ktoré nastane v marci.

Bratislava 23. januára (TABLET.TV) - Okolo Zeme preletí v pondelok asteroid, ktorého veľkosť vedci odhadujú v priemere na 400 – 500 metrov. Ide o najbližší prelet vesmírneho telesa takejto veľkosti.

Asteroid s označením 2004 BL86 sa v pondelok 26. januára priblíži k Zemi a bezpečne ju obletí vo vzdialenosti 1,2 milióna kilometrov. Toto priblíženie nepredstavuje podľa odborníkov žiadnu hrozbu. Na druhej strane poskytuje odbornej verejnosti príležitosť sledovať tento úkaz a dozvedieť sa viac o asteroidoch letiacich v blízkosti našej planéty. Asteroid 2004 BL86 bol objavený 30. januára 2004 ďalekohľadom v Novom Mexiku. Na Slovensku ho môžeme pozorovať už malými ďalekohľadmi ako malý bod, ktorý sa rýchlo pohybuje medzi hviezdami. Najväčšiu výšku nad obzorom dosiahne okolo polnoci z pondelka na utorok.



Rok 2015 bude pre astronómov, ale aj laickú verejnosť zaujímavý aj čiastočným zatmením Slnka, ktoré nastane v marci. Astronomický ústav SAV sa podľa Jána Svoreňa najviac teší na priblíženie sondy Rosetta ku kométe Čurjumov – Gerasimenko: „Sonda putuje s kométou a získava snímky. Toto je pre nás astronomický hit tohto roka.“