Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Jaskyne Slovenského krasu majú svoju zberateľskú mincu

Na snímke nová zberateľská minca s nominálnou hodnotou 100 eur venovaná Svetovému prírodnému dedičstvu UNESCO - Jaskyniam Slovenského krasu. Banská Bystrica, 15. novembra 2017. Foto: TASR - Branislav Račko

Na líci mince sú zobrazené kruhy na hladine jazierka spôsobené kvapkou z kvapľa, čo vyjadruje podstatu procesu tvorby jaskýň.

Banská Bystrica 15. novembra (TASR) - Jaskyne Slovenského krasu majú svoju zberateľskú mincu. Mincu v nominálnej hodnote 100 eur s tematikou Svetové prírodné dedičstvo – Jaskyne Slovenského krasu uviedli do obehu v stredu v Banskej Bystrici. Zlatá minca pripomína najväčšie krasové územie v strednej Európe s najväčším počtom jaskýň a priepastí.

„Jaskyne Slovenského a Aggtelekského krasu boli zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO na základe bilaterálneho nominačného slovensko-maďarského projektu v roku 1995. V roku 2000 bola lokalita rozšírená o Dobšinskú ľadovú jaskyňu, ktorá sa nachádza v Slovenskom raji," uviedol na slávnostnom uvedení mince do obehu štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Boris Susko.

Autorom návrhu mince je Roman Lugár. „Na líci mince sú zobrazené kruhy na hladine jazierka spôsobené kvapkou z kvapľa, čo vyjadruje podstatu procesu tvorby jaskýň. Kruhy na hladine jazierka sú kompozične doplnené živočíchom – krivákom jaskynným, ktorý kopíruje ich kruhový tvar. Na rube mince je zobrazený letiaci netopier a za ním Kvapeľ rožňavských jaskyniarov z Krásnohorskej jaskyne," opísal mincu jej autor.

Na zlatej minci nechýba názov štátu Slovensko, letopočet 2017 a štylizované iniciálky autora výtvarného návrhu mince. Označenie nominálnej hodnoty 100 euro je umiestnené v dvoch riadkoch nad netopierom. Pri okraji mince sú v opise nápisy Jaskyne Slovenského krasu a Svetové prírodné dedičstvo, značka Mincovne Kremnica sa nachádza pri hornom okraji mince.

„Minca je zo zliatiny zlata s vysokým obsahom drahých kovov. Jej priemer je 26 milimetrov, hmotnosť 9,5 gramu a hrúbka hrany je 1,4 milimetra, pričom je na nej až dvesto vrúbkov. Vydaná je vo verzii proof. Do obehu sa dostane 4250 kusov. Ide v poradí o 37. zberateľskú mincu, medzi zlatými ôsmu, ktorú sme v Kremnici od zavedenia eura vyrobili," priblížil riaditeľ kremnickej mincovne Vlastimil Kalinec.

Zlatú zberateľskú mincu oficiálne prezentoval v Banskej Bystrici aj guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch. „Národná banka sa snaží prispieť k ochrane prírody práve vydávaním mincí s touto tematikou. Zvlášť lokalít, ktoré sú zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Tie sa objavili v už vydaných strieborných minciach s nominálnou hodnotou desať eur a sú veľmi dobre vnímané verejnosťou. Táto zlatá je zavŕšením celej tejto zbierky. Verím, že prispeje k propagácii jaskýň Slovenského krasu a možno spríjemní niekomu Vianoce, môže byť totiž aj dobrým darčekom pod stromček,“ podotkol v tejto súvislosti.