Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Členstvo v sieti kreatívnych miest UNESCO prepojí IT sektor s kultúrou

Tlačová konferencia na tému Košice získali miesto v Sieti kreatívnych miest UNESCO (UNESCO Creative Cities Network) 2. novembra 2017 v Košiciach. Na snímke zľava Richard Kitta zástupca DIG gallery, vy´konny´ riaditeľ Košice IT Valley Pavol Miriššay, dekan Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach Ján Kanócz, Jozef Marko z Magistrátu mesta Košíc, riaditeľ Creative Industry Košice, n. o. Michal Hladký, Katarína Živanovič z Tabačky Kulturfabrik a riaditeľ K13 – Košické kultúrne centrá Ján Kováč. Foto: TASR/František Iván

Organizácia Creative Industry Košice navrhla niekoľko aktivít, ktoré presvedčili UNESCO, že Košice si zaslúžia niesť titul Kreatívne mesto.

Košice 2. novembra (TASR) - Košice sú od utorka (31.10.) súčasťou Siete kreatívnych miest UNESCO (UNESCO Creative Cities Network) v oblasti mediálneho umenia. Do klubu vstúpili spoločne so 64 mestami z celého sveta. V oblasti mediálneho umenia sú členmi mestá ako Linz, Austin, Tel Aviv, Lyon, Saporo a najnovšie okrem Košíc aj Toronto, Čangša, Guadalajara a portugalská Braga.

Košice sú prvé slovenské mesto, ktoré sa stalo Kreatívnym mestom UNESCO. "Je to ďalší významný príspevok k naplneniu dlhodobej vízie, aby sa Košice stali mestom na celý život. Chceme dosiahnuť, aby mladí ľudia z tohto mesta nemuseli odchádzať za prácou do Bratislavy alebo do zahraničia, ale aby ju nachádzali tu. Práve kreatívna ekonomika a jej rozvoj má významný potenciál vo vzťahu k vytvoreniu nových pracovných príležitostí," uviedol vedúci komunikačného referátu košického magistrátu Jozef Marko.



Prihlášku do UNESCO Creative Cities Network pripravila nezisková organizácia Creative Industry Košice (CIKE). "Od roku 2013, kedy sme si prvýkrát v Masterplane pre kreatívnu ekonomiku stanovili cieľ stať sa členom Siete kreatívnych miest UNESCO, sme urobili množstvo krokov, ktoré viedli k úspechu," povedal riaditeľ neziskovky Michal Hladký.

Organizácia Creative Industry Košice navrhla niekoľko aktivít, ktoré presvedčili UNESCO, že Košice si zaslúžia niesť titul Kreatívne mesto. Ide napríklad o vytvorenie Kreatívneho centra, ktoré bude zamerané na mediálne umenie ako jedno z piatich kľúčových odvetví, vytvorenie mestskej hry či oceňovanie mladých umelcov z partnerských miest a s ním spojené budovanie otvorenej galérie mediálneho umenia v Košiciach.

"Začnú sa vytvárať projekty, ktoré budú prepájať IT sektor alebo digitálne technológie s kreatívou a kultúrou. To znamená, že bude viacej aktivít, ktoré sú založené na nových médiách. Bude viac medzinárodných aktivít. Veľmi pravdepodobne sem bude chodiť veľa medzinárodných umelcov a produkcií," doplnil Hladký.

"Pre IT sektor je to veľká vec, lebo UNESCO je veľmi silná značka. Keď sa snažíme prilákať na východ Slovenska nejakého nového investora, tak toto je možno jedna taká pridaná hodnota, ktorú vieme ponúknuť, že naozaj tu existuje nejaké prepojenie IT sektora a art sektora. Dopyt po pracovníkoch, ktorí na jednej strane sú veľmi kreatívni a na druhej strane ovládajú aspoň nejaké základy IT, je veľmi veľký," povedal riaditeľ Košice IT Valley Pavol Miroššay.

Najbližším podujatím, na ktorom budú môcť Košičania aj návštevníci mesta spoznávať mediálne umenie a vidieť príklady umelecko-technických presahov, je festival Art & Tech Days, ktorý sa uskutoční v dňoch 22. až 26. novembra.