Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Potravinový odpad sa vďaka výskumnému projektu EÚ zmení na krmivo

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ovocie a zelenina majú podľa technologického centra LEITAT v Španielsku zo všetkých potravín najvyšší podiel na zbytočnom odpade.

Brusel 16. októbra (TASR) - Európska komisia dnes predstavila výskumný projekt EÚ, vďaka ktorému sa potravinový odpad stane krmivom.

EK v tlačovej správe pripomenula, že do roku 2050 sa zvýši celosvetový dopyt po potravinách o 70 percent, pričom prudký nárast využívania biomasy bude tiež vyvíjať tlak na poľnohospodárstvo. Na zabezpečenie potravín pre celý svet bez poškodenia životného prostredia sa zameriava Svetový deň potravín 2014 (16. október) a to je aj cieľom niekoľkých výskumných projektov financovaných EÚ.

EÚ investuje viac ako štyri miliardy eur do výskumu a inovácie v európskom biohospodárstve, ktoré efektívne využíva naše obnoviteľné biologické zdroje. Poľnohospodárstvo je kľúčovou zložkou, pretože zabezpečuje výrobu potravín, zaisťuje udržateľné riadenie prírodných zdrojov a podporuje rozvoj vo vidieckych oblastiach.

EÚ sa na celosvetovom vývoze potravín podieľa 18 percentami, čo predstavuje celkovú hodnotu 76 miliárd eur. V EÚ a inde však poľnohospodárov brzdí poľnohospodársky odpad, ktorý stojí peniaze aj daňových poplatníkov – od 55 eur do 99 eur za tonu.

Riešenie, ktoré uprednostňuje výskumný projekt NOSHAN financovaný EÚ, znamená premieňanie poľnohospodárskeho odpadu na krmivo pre zvieratá. Ide o riešenie, ktoré by prinieslo nové príležitosti pre poľnohospodárov a znížilo závislosť Európy od dovozu krmív. To by vytvorilo nové ekologické pracovné miesta v oblasti zberu odpadu, v zariadeniach na úpravu odpadu a vo výrobe krmív.

Túto koncepciu obzvlášť uvítajú vo vidieckych oblastiach, kde je rast menej intenzívny ako v mestských oblastiach a kde je odvetvie krmív významnou hnacou silou hospodárstva.

"Na celom svete sa stratí alebo premrhá jedna tretina potravín určených na ľudskú spotrebu, celkovo 1,3 miliardy ton ročne, a spracovanie potravín produkuje veľké množstvo takéhoto odpadu," vysvetlil vedecký koordinátor projektu NOSHAN Montse Jorba z technologického centra LEITAT v Španielsku.

Podľa jeho slov ovocie a zelenina majú zo všetkých potravín najvyšší podiel na zbytočnom odpade, ktorý predstavuje značné plytvanie zdrojmi vrátane vody, pôdy, energie, práce a kapitálu.

V rámci projektu NOSHAN sa potravinový odpad, najmä zo zeleniny, ovocia a mliečnych výrobkov, mení na krmivo pre zvieratá, a to pri nízkych nákladoch a nízkej spotrebe energie.

Tím projektu, ktorý pozostáva z výskumných stredísk, univerzity a podnikov zo šiestich členských štátov EÚ a Turecka, začal v roku 2012 posúdením hodnoty rôznych druhov odpadu, pričom vytvoril databázu potenciálnych zložiek krmiva. V čase ukončenia projektu v roku 2016 bude tím takisto poznať najlepšie technológie na získavanie a ďalšie využitie každého druhu odpadu.

Procesy, na ktorých sa v rámci projektu pracuje, pomôžu poľnohospodárskym podnikom spätne získať kalórie obsiahnuté vo vyhodených potravinách, energiu, ktorá sa použila na výrobu týchto potravín, a budú viesť k významnému zníženiu spotreby vody (potravinový odpad predstavuje viac než štvrtinu celkovej globálnej spotreby pitnej vody). Znížením potreby samostatnej výroby krmív, prístup navrhovaný v rámci projektu NOSHAN by mohol znížiť rastúcu konkurenciu medzi výrobou potravín a krmiva, v oboch prípadoch je potrebná pôda aj voda.

Projekt NOSHAN spája výskumné ústavy, univerzitu, veľké priemyselné odvetvia a malé a stredné podniky v potravinárskom odvetví zo Španielska, Belgicka, Talianska, Nemecka, Francúzska, Holandska a Turecka.