Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Finančný fond pre nobelistov ustanovil podpisom testamentu A. Nobel

Alfred Nobel Foto: TASR

Keď si vo svojom omylom uverejnenom nekrológu vynálezca dynamitu Alfred Nobel prečítal, že ho považujú za obchodníka so smrťou, začal sa zaoberať tým, ako využiť dosiahnutý majetok pre blaho ľudstva.


Štokholm/Bratislava 7. októbra (TASR) - Švédska kráľovská akadémia vied zverejňuje tento týždeň postupne mená laureátov Nobelovej ceny.

Tejto pocty sa umelcom, vedcom, ekonómom a mierotvorcom dostáva na základe poslednej vôle Alfreda Nobela.

Jeden z najúspešnejších mužov planéty

Alfred Nobel prežil plodný život vedca, vynálezcu a podnikateľa. Vynikal aj ako obchodník a podnikateľ s obrovským citom pre finančné transakcie. Dosiahol nevídané zisky a zaradil sa medzi najúspešnejších a najbohatších ľudí planéty. Jedným z jeho obchodných artiklov bol dynamit, ktorý si našiel uplatnenie aj vo vojnových konfliktoch.

Myšlienku oceňovania mu vnukla neopätovaná láska

Keď si vo svojom omylom uverejnenom nekrológu Nobel prečítal, že ho považujú za obchodníka so smrťou, začal sa zaoberať tým, ako využiť dosiahnutý majetok pre blaho ľudstva. K myšlienke podporiť cenou významné počiny osobností ho priviedla zrejme Bertha von Suttnerová, jeho krátkodobá sekretárka a neskoršia priekopníčka mierového hnutia, ku ktorej prechovával neopätovanú náklonnosť.

Fond spečatil testamentom

Finančný fond, z ktorého sa dodnes vyplácajú odmeny laureátom Nobelovej ceny, ustanovil podpisom svojho testamentu v roku 1895. V testamente poveril švédsku akadémiu vied rozdeľovaním cien a obdaril ju čiastkou 32 miliónov švédskych korún. Založil tak v súčasnosti najprestížnejšie ocenenie ľudskej činnosti v oblasti fyziky, chémie, literatúry, medicíny alebo fyziológie a mieru.

Prvé Nobelove ceny udelili v deň piateho výročia Nobelovho úmrtia 10. decembra 1901. Ceny sa udeľujú vo švédskom Štokholme s výnimkou Nobelovej ceny za mier, ktorá sa odovzdáva v nórskom Osle. Počas života Alfreda Nobela, zakladateľa nadácie udeľujúcej ceny, boli Švédsko a Nórsko spojené pod jedným panovníkom. Nórsko sa stalo samostatným kráľovstvom v roku 1905.