Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Hebronské Staré mesto je na zozname UNESCO

Pohľad na Hebron Foto: UNESCO

Nomináciu predložila Palestína, s požiadavkou o jej urýchlené spracovanie v záujme zachovania ohrozeného dedičstva.

Krakov 8.júla (UNESCO/Teraz.sk) - Výbor svetového dedičstva na zasadnutí v Krakove v piatok 7. júla 2017 schválil v tajnom hlasovaní nomináciu pamiatky Staré mesto Hebron/Al-Khalil na zápis na Zoznam svetového dedičstva UNESCO v záujme jeho zachovania pre budúce generácie.

Pamiatka bola zároveň zapísaná na Zoznam svetového dedičstva v ohrození. Poradný orgán Centra Svetového dedičstva na posudzovanie kultúrnych pamiatok svetového dedičstva - Medzinárodná rada monumentov a sídiel, s poľutovaním skonštatovala, že jej zo strany štátu Izrael nebol na územie umožnený prístup a následné posúdenie pamiatky tak, ako to býva zvykom a preto navrhla rokovania odročiť. Členské štáty Výboru svetového dedičstva však vyjadrili obavu, že by odďaľovanie riešenia nepriaznivej situácie mohlo viesť k pokračujúcmu znehodnoteniu.

Na snímke Hebron, Staré mesto
Foto: UNESCO


Nomináciu predložila Palestína, s požiadavkou o jej urýchlené spracovanie v záujme zachovania ohrozeného dedičstva. Napriek intenzívnemu protestu zo strany Izraela zaoberať sa touto nomináciou, bola požiadavka Palestíny prijatá. V tajnom hlasovaní za zapísanie pamiatky hlasovalo 12 krajín, proti 3 a 6 sa hlasovania zdržalo. Staré mesto Hebron/Al-Khalil je jedno z najstarších miest sveta a nachádzajú sa v ňom monumenty dôležité pre všetky tri náboženstvá - Židov, Moslimov aj Kresťanov.