Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

I. BOKOVOVÁ: Do systému vzdelávania je potrebné priniesť nové prvky

Na snímke zľava generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan počas brífingu po rokovaní v Bratislave 6. mája 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Na stretnutí s ministrom hovorili aj o tom, že veľká pozornosť sa musí vo vzdelávaní venovať poznaniu dejín, vlastnej minulosti i histórie iných národov.

Bratislava 7. mája (TASR) - Dostať viac do vzdelania tematiku ľudských práv, výchovu k tolerancii a rešpektovaniu kultúrnych hodnôt. O tejto úlohe v rámci reformy slovenského vzdelávacieho systému diskutovali generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová a minister školstva SR Peter Plavčan. Piatkové (6.5.) stretnutie na pôde Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR bolo súčasťou programu dvojdňovej (5.-7.5.) oficiálnej návštevy Iriny Bokovovej na Slovensku.

Ako Bokovová uviedla pre TASR, na stretnutí hovorili aj o tom, že veľká pozornosť sa musí vo vzdelávaní venovať poznaniu dejín, vlastnej minulosti i histórie iných národov. "Umožní to lepšie vzájomné poznanie, pochopenie," upozornila šéfka UNESCO. Nové prvky vo vzdelávacom systéme prispejú podľa jej názoru k zvýšeniu kvality, ale aj inkluzivity vzdelávania, jeho prispôsobeniu dobe a zmenám, ktoré súčasnosť ovplyvňujú.

VIDEO: Generálna riaditeľka UNESCO I.Bokovová o diskusii s ministrom školstva P. Plavčanom


Bokovová takisto v globálnom kontexte poukázala na ciele agendy 2030, programu trvalo udržateľného rozvoja, kde kľúčovou úlohou číslo 4 je práve vzdelávanie. "Verím, že potrebu kvalitného vzdelávania a jeho dostupnosti pre všetkých dokážeme presadiť medzi priority politickej agendy. Dúfam, že aj v súvislosti so stanovenými cieľmi agendy 2030 začne byť vzdelávanie globálne vnímané ako ten najdôležitejší zo základných cieľov," uviedla prvá žena, ktorá sa stala generálnou riaditeľkou UNESCO.


VIAC ČLÁNKOV O NÁVŠTEVE TU: Generálna riaditeľka UNESCO na Slovensku


Irina Bokovová je od štvrtka (5.7.) na svojej druhej oficiálnej návšteve SR. V priebehu piatka (6.5.) vystúpila s prednáškou nazvanou Posilnenie postavenia mládeže, podpora rozmanitosti – nové základy pre odhodlanosť a mier na pôde Univerzity Komenského v Bratislave, v Smoleniciach sa zúčastnila okrúhleho stola SAV na tému Kreativita a inovácie v teórii a praxi. Okrem stretnutia s ministrom školstva Petrom Plavčanom absolvovala rokovania s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom i ministrom životného prostredia Lászlóom Solymosom. S predsedom Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Petrom Mihókom diskutovala o možnostiach spolupráce slovenských podnikateľov v rámci projektov UNESCO. Dnes navštívila Levoču, hovorila s primátormi miest, ktoré sú zapísané do Zoznamu svetového dedičstva a na záver návštevy sa stretla s prezidentom SR Andrejom Kiskom.