Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Kardiochirurg Christiaan Barnard sa narodil pred 95 rokmi

V roku 1922 sa narodil juhoafrický lekár-kardiochirurg CHRISTIAAN BARNARD, ktorý v roku 1967 uskutočnil prvú transplantáciu srdca. Pacient po nej žil iba 18 dní. Prvú úspešnú transplantáciu srdca uskutočnil v roku 1968. Zomrel 2.9.2001. Foto: TASR/AP

Kardiochirurg odporúčal niekoľko zásad prospešných pre zachovanie vitality: šport, denne jeden až dva poháre červeného vína, olivový olej a najmä radosť vzbudzujúci sex.

Beaufort West/Bratislava 8. novembra (TASR) - Kardiochirurg Christiaan Barnard z Juhoafrickej republiky (JAR) uskutočnil v roku 1967 prvú transplantáciu srdca. Narodil sa 8. novembra 1922 a v stredu uplynie od jeho narodenia 95 rokov.

Christiaan Barnard sa narodil 8. novembra 1922 v Beaufort Weste v JAR. Chlapec zo skromných pomerov, ktorému matka vštepila, že môže vlastným úsilím dosiahnuť všetko, čo si zaumieni, si za svoje životné poslanie vybral medicínu. Vyštudoval ju na univerzite v Kapskom Meste (JAR) a štúdiu chirurgie sa venoval aj v Spojených štátoch amerických (USA) v meste Minnesota, kde na miestnej univerzite práve rozvíjali metodiky operácií na otvorenom srdci. Po návrate z USA pôsobil ako chirurg v nemocnici Groote Schuur v Kapskom Meste a okrem chirurgickej praxe experimentoval s transplantáciami srdca na psoch.

Prvú transplantáciu tohto dôležitého orgánu u človeka Christiaan Barnard uskutočnil s tímom lekárov 3. decembra 1967. Príjemcom orgánu bol pacient na prahu smrti Louis Washkansky. Keď mu Christiaan Barnard navrhol transplantáciu srdca, neváhal ani sekundu. Darcom srdca bola obeť automobilovej nehody.

Louis Washkansky žil po zákroku len 18 dní, ale mal dosť síl na to, aby sa usmieval. Aj v tom bol Barnardov úspech - daroval svetu novú reálnu nádej prežiť srdcové ochorenia.

Pri príležitosti 30. výročia prvej transplantácie srdca v roku 1997 Barnard uviedol: "Nebrali sme to ako veľkú udalosť. Ani nám nenapadlo priebeh operácie nafotiť."

Fotogenický mlado vyzerajúci lekár sa cez noc stal hviezdou. Vrhol sa do víru spoločenského života, vychutnával si pozornosť médií, prežíval romániky so známymi ženami. Doplatilo na to jeho manželstvo, neskôr sa oženil aj rozviedol ešte dva razy. Bol otcom piatich detí.

S operovaním bol nútený skončiť v roku 1983 pre dnu, ktorá ho trápila od mladosti. Potom sa venoval výskumu procesov starnutia. Aj na základe vlastných skúseností odporúčal niekoľko zásad prospešných pre zachovanie vitality: šport, denne jeden až dva poháre červeného vína, olivový olej a najmä radosť vzbudzujúci sex.

Profesor Christiaan Barnard, ktorý navštívil v apríli 1995 Slovensko, zomrel pri astmatickom záchvate 2. septembra 2001 počas dovolenky v cyperskom Paphose. Patológovia potvrdili vážne poškodenie pľúc, jeho srdce však bolo údajne vo výbornom stave.