Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

NASA pre poškodenie rotora ukončila misiu vrtuľníka Ingenuity na Marse

Na ilustračnej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) je zobrazený vrtuľník Ingenuity na planéte Mars, v pozadí robotické vozidlo Perseverance. Pre technické problémy sa odkladá prvý let stroja na inej planéte, ktorý sa mal uskutočniť v nedeľu 11. apríla 2021 na Marse. V noci na nedeľu to oznámil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý cituje agentúra DPA. Avizovaný let sa uskutoční najskôr 14. apríla, píše DPA. Foto: TASR/AP

Ingenuity dopravil na Mars rover Perseverance v roku 2021 a pôvodne mala miniatúrna helikoptéra dokázať, že je možné lietať v mimoriadne riedkej atmosfére Marsu.

Washington 25. januára (TASR) - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vo štvrtok oznámil poškodenie aspoň jedného listu rotora na prieskumnej helikoptére Ingenuity operujúcej na Marse. NASA tak túto misiu po takmer troch rokoch vyhlásila za ukončenú, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ingenuity dopravil na Mars rover Perseverance v roku 2021 a pôvodne mala miniatúrna helikoptéra dokázať, že je možné lietať v mimoriadne riedkej atmosfére Marsu. Očakávalo sa, že zvládne len zhruba päť testovacích letov.

Minulý týždeň sa náhle - pri v poradí 72. lete - prerušilo spojenie s týmto zariadením, ktoré sa o pár dní podarilo opäť nadviazať. Vo štvrtok NASA oznámila, že zábery posledného letu z 18. januára naznačujú, že "jeden alebo viac" listov rotora sa počas pristávania poškodilo, čo znamená, že helikoptéra už nie je schopná letu.

"Historická púť Ingenuity, prvého lietajúceho stroja na inej planéte, sa skončila," uviedol riaditeľ NASA Bill Nelson s tým, že Ingenuity sa stala základom pre budúce takéto misie v našej slnečnej sústave.

Pol metra vysoká helikoptéra Ingenuity je prvé autonómne lietajúce zariadenie operujúce na inej planéte. Váži 1,8 kilogramu, nalietala celkovo už 17 kilometrov a dokázala vystúpiť až 24 metrov nad úroveň terénu. Dva protibežné rotory z uhlíkových vlákien s priemerom 1,2 metra jej umožňovali pri 2400 otáčkach za minútu let aj v riedkej atmosfére Marsu. Maximálny čas letu je 90 sekúnd.

Mrazivé noci na červenej planéte zvládla vďaka energii zo solárnych panelov, ktoré dobíjajú jej batérie počas dňa. Pre rover Perseverance fungovala ako letecký prieskumník a pomáhala mu pri navigácii a hľadaní možných znakov dávneho mikrobiálneho života.

NASA má okrem Perservance od roku 2012 na Marse aktívny aj rover Curiosity. Sonda InSight sa odmlčala v decembri 2022.