Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Počet výskumných pracovníkov na Slovensku v roku 2013 poklesol

Foto: TASR/AP

Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) v roku 2013 financovala projekty vo výške 25 miliónov eur.

Bratislava 20. novembra (TASR) - V roku 2013 počet pracovníkov vo vede a výskume na Slovensku poklesol vo všetkých sektoroch. Konštatuje to ministerstvo školstva v správe o stave výskumu a vývoja v SR za uplynulý rok, ktorú dnes vláda vzala na vedomie. Tento negatívny trend chce rezort školstva v nasledujúcom období zvrátiť opatreniami na zatraktívnenie kariéry výskumníka.

Zmena systému výskumu


Rok 2013 zároveň priniesol významné zmeny v nastavení riadenia systému výskumu a vývoja na Slovensku. Tie by sa mali prejaviť v nasledujúcich rokoch. "Schválená Stratégia Výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu (RIS3 SK) má v rokoch 2014 – 2020 prispieť k reforme výskumu a vývoja na Slovensku, najmä výraznejšie zapojiť do výskumu podnikateľov a zmeniť orientáciu na výskum, ktorého výsledky budú uplatniteľné v hospodárskej a spoločenskej praxi," konštatuje ďalej rezort.

Mierny rast výdavkov


Ministerstvo taktiež uvádza, že v oblasti financovania výskumu a vývoja došlo v roku 2013 k nízkemu nárastu výdavkov na 0,85 % HDP (v roku 2012 - 0,82 % HDP). "Pozitívnym trendom je postupný medziročný nárast podnikateľských výdavkov na výskum a vývoj. V rámci schválenej RIS3 SK bol stanovený cieľ dosiahnuť do roku 2020 celkové výdavky na výskum a vývoj vo výške 1,2 % HDP," uvádza rezort. Vzhľadom na to, že tento nárast má byť výraznou mierou tvorený podnikateľskými zdrojmi, dôležité bude podľa ministerstva v nasledujúcich rokoch, ako sa podarí zaviesť opatrenia na stimuláciu podnikateľskej sféry, ako sú napríklad podpora start-up, spin-off podnikov.

Projekty za milióny


Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) v roku 2013 financovala projekty vo výške 25 miliónov eur. Ministerstvo školstva zároveň začalo s prípravou nových programov APVV, ktoré sú cielené na podporu ľudských zdrojov, podnikov a zapojenia slovenských výskumníkov do medzinárodnej spolupráce vo výskume a vývoji. "V súvislosti s novými programami očakávame, že sa po rokoch stagnácie podarí navýšiť rozpočet APVV," uvádza sa v správe.

Významným prvkom v prostredí slovenského výskumu a vývoja je podľa ministerstva budovanie nových veľkých univerzitných vedeckých parkov a výskumných centier, ktoré majú zatraktívniť vedu na Slovensku, pritiahnuť mladých výskumníkov a tým zabrániť odlivu mozgov do zahraničia. V roku 2013 bolo v rámci Operačného programu zazmluvnených 12 takýchto projektov s finančnou alokáciou vo výške 390 miliónov eur.

Transformácia SAV

Zároveň sa začal proces transformácie SAV. "V nasledujúcom období dôjde k transformácii ústavov SAV na verejno-výskumné inštitúcie, čo odstráni bariéry brániace aktívnejšej spolupráci s podnikateľmi na riešení výskumných úloh," uzatvára ministerstvo.