Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Umelci žiadajú Poľsko, aby zastavilo výrub v Bielovežskom pralese

Bielovežský prales je na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Žijú tam stovky zubrov, viac ako 60 druhov cicavcov a stovky druhov stromov, rastlín a lišajníkov. Foto: TASR/AP

Medzi signatármi sú okrem iných nemecká spisovateľka Herta Müllerová a poľskí režiséri Agnieszka Hollandová a Jerzy Skolimowski.

Varšava 19. mája (TASR) - Vyše 200 poľských a zahraničných umelcov a spisovateľov vyzvalo listom najvyšších predstaviteľov Poľska, aby zastavili ťažbu dreva v poslednom pralese v Európe.

List, ktorého signatármi je 230 osobností, je adresovaný poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi a premiérke Beate Szydlovej a oživuje diskusiu o rozhodnutí vlády zintenzívniť ťažbu dreva v Bielovežskom pralese vo východnom Poľsku, informovala agentúra AP.

Medzi signatármi sú okrem iných nemecká spisovateľka Herta Müllerová a poľskí režiséri Agnieszka Hollandová a Jerzy Skolimowski.

Poľské ministerstvo životného prostredia tvrdí, že ťažbou zachraňuje najmladšie - človekom vysadené - časti lesa pred inváziou lykožrútov, čím sa prales zachová.

Ekológovia i Európska únia však tvrdia, že výrub je príliš veľký, čo ohrozuje samotnú existenciu pralesa, ktorý je aj chráneným územím UNESCO.

Už vlani, keď sa v pralese začal výrub na nechránených územiach, ktoré boli napadnuté lykožrútom, ekologickí aktivisti varovali, že ťažbou sa zničí ekosystém, ktorý bol nedotknutý človekom desiatky rokov.

Bielovežský prales je najstarším a najväčším pralesom na európskom území a od roku 1979 svetovým dedičstvom UNESCO. Rozprestiera sa na ploche 150.000 hektárov na území Poľska a Bieloruska. Vznikol pred 10.000 rokmi a dlho existoval bez zásahu človeka aj vďaka tomu, že poľská šľachta si ho vyhliadla ako lovecký revír.

Prales je domovom najväčšieho európskeho cicavca - zubra - a v lesoch sa voľne pohybuje populácia vlkov a rysov. V pralese našlo domov 20.000 živočíšnych druhov a darí sa v ňom i jedinečnej flóre.