Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

UNESCO žiada zastavenie ťažby v Karpatských bukových pralesoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavnými nedostatkami, na ktoré upozorňuje Slovensko, sú najmä ťažba dreva, poľovanie a chýbajúci plán starostlivosti.

Tulčík/Krakov 6. júla (TASR) - Výbor Svetového dedičstva UNESCO v stredu (5. 7.), na svojom 41. zasadnutí v Krakove, schválil uznesenie k nedostatočnej ochrane slovenskej časti UNESCO lokality „Karpatské bukové pralesy a staré lesy Nemecka“. Hlavnými nedostatkami, na ktoré upozorňuje Slovensko, sú najmä ťažba dreva, poľovanie a chýbajúci plán starostlivosti. TASR o tom dnes informoval Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK.

V prijatom uznesení sa uvádza, že „Výbor Svetového dedičstva UNESCO s najväčším znepokojením podotýka, že napriek opatreniam a dobrovoľnému záväzku niektorých osôb, že nebudú vykonávať ťažobné aktivity, len časti slovenských komponentov tejto lokality sú legálne chránené pred ťažbou.“ Ďalej výbor konštatuje, že pre slovenské komponenty tejto lokality nebol pripravený žiaden integrovaný plán starostlivosti (IMP). UNESCO opakovane pripomína svoju požiadavku voči slovenskej strane, aby zaistila, že sa v rámci hraníc tejto lokality nebudú vykonávať žiadne ťažobné aktivity. Zároveň nalieha, aby zabezpečila, že v rámci hraníc tejto lokality po prijatí tohto plánu tam nebude možná žiadna ťažba.

Od slovenskej zmluvnej strany žiada, aby „po konzultácii s ďalšími zmluvnými stranami tejto lokality do 1. februára 2018 poskytla Centru svetového dedičstva (WHC) aktualizovanú správu o stave ochrany tejto lokality a o implementovaní vyššie uvedeného, aby to Výbor Svetového dedičstva UNESCO posúdil na svojom 42. zasadaní,“ uvádza sa v dokumente.

Lesoochranárske zoskupenie VLK ďakuje všetkým svojim priaznivcom a podporovateľom, že im pomohli dosiahnuť tento významný posun pri záchrane lesov v Národnom parku Poloniny a na Vihorlate, uviedol Lukáč.