Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Urýchľovač SAV pomôže aj pri analýze umeleckých predmetov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavným fyzikálnym zámerom na detašovanom pracovisku v Piešťanoch je skúmanie jadrových procesov pomocou štúdia emisie ă kvant.

Piešťany 17. mája (TASR) – Priestory bývalej Tesly v Piešťanoch prebudoval Fyzikálny ústav (FÚ) Slovenskej akadémie vied na svoje nové laboratóriá. Umiestnil v nich urýchľovač tandemového typu, ktorý dá možnosť venovať sa štúdiu jadrových reakcií pri nízkych energiách. Sú zaujímavé najmä pre oblasť astrofyziky a pri riešení otázok produkcie všetkých prvkov ťažších ako hélium pri horení v hviezdach podobných Slnku. Umožní aj podrobné štúdium jadrovej štruktúry vybraných jadier.

"Hlavným fyzikálnym zámerom na detašovanom pracovisku v Piešťanoch je skúmanie jadrových procesov pomocou štúdia emisie ă kvant. Na tento účel máme na pracovisku moderné polovodičové aj scintilačné detektory ă žiarenia, ktoré sú doplnené moderným digitálnym systémom zberu údajov," uviedol riaditeľ FÚ Stanislav Hlaváč.

Dôležitým využitím nového urýchľovača, ktorý umožňuje urýchľovať ióny vodíka na 4 MeV a hélia na 6 MeV a aj ďalšie ľahké ióny ako uhlík, dusík a kyslík, budú aplikácie zamerané na analýzy povrchov. Tie sú čoraz dôležitejšie pre oblasť materiálového výskumu, no môžu priniesť zaujímavé informácie aj o dobe dávno minulej pri analýze archeologických artefaktov a umeleckých predmetov.

"Laboratórium plánujeme v budúcnosti rozšíriť tak, aby sme mohli pokračovať v štúdiu jadrových reakcií indukovaných neutrónmi, ktoré budú zamerané najmä na aplikácie," dodal riaditeľ ústavu.

Malé laboratóriá sú dnes, ako uviedol, významným prvkom pri výchove nových odborníkov. V takých, ako je tandetronové laboratórium v Piešťanoch, nie sú študenti zaradení do obrovských kolektívov s presne vymedzenými úlohami, ale majú otvorený priestor pre vlastné nápady a môžu pod vedením skúsených odborníkov riešiť vlastné projekty. Významnú rolu malých laboratórií podčiarkuje aj NuPECC (Nuclear Physics European Collaboration Committee), podľa ktorého prispievajú aj k vývoju a zachovaniu know-how v oblasti jadrovej fyziky a jadrových technológií, hlavne pomocou výchovy novej generácie jadrových fyzikov. Otvorenie laboratória je naplánované na 24. mája.