Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Škót James C. Maxwell popísal elektromagnetické pole

James Clerk Maxwell Foto: wikimedia.org

Trvalo temer dve desaťročia, kým sa Maxwellovu teoretickú predpoveď podarilo potvrdiť aj experimentom. Neskorší vývoj v tejto oblasti viedol ku vzniku rádiotechniky a elektroniky vôbec.

Cambridge/Bratislava 5. novembra (TASR) - Škótsky fyzik a matematik James Clerk Maxwell je známy všeobecným matematickým zápisom zákonov elektriny a magnetizmu, tzv. Maxwellovými rovnicami.

Tento významný vedec, na ktorého výsledkoch stavali také esá fyziky ako napríklad Einstein, zomrel pred 145 rokmi 5. novembra 1879 vo Veľkej Británii v Cambridge.

Narodil sa 13. júna 1831 v škótskom Edinburghu (Veľká Británia) a hoci v detstve ho nezodpovedný domáci učiteľ označoval za pomalého, jeho zjavný talent neušiel pozornosti. Už ako adolescent predniesol v kráľovskej spoločnosti (Royal Society) v Edinburghu svoj príspevok týkajúci sa geometrie. Na univerzite v rodnom meste (University of Edinburgh), kde začal študovať keď mal 16 rokov, sa zaoberal optikou a výskumom farieb.

Univerzitné vzdelávanie ukončil na univerzite v Cambridge (University of Cambridge) v roku 1854. Ostal tam vyučovať na Trinity College, ale neskôr sa dostal na fakultu fyziky na Marischal College v škótskom Aberdeene. Tu sa venoval výskumu Saturnovho prstenca a dospel k teórii, že tento útvar je obrovskou sústavou samostatne obiehajúcich telies. Teória bola potvrdená až v 20. storočí pomocou kozmických sond Pioneer a Voyager.

Vyučovaniu sa Maxwell venoval aj na King's College v Londýne, v roku 1865 na svoj post rezignoval a potom sa venoval súkromne vedeckej práci na svojom rodinnom sídle v Glenlair. Ostal však spolupracovať s Cambridgeskou univerzitou, pomáhal pri vzniku výskumnej inštitúcie Cavendish Laboratory. V roku 1870 sa stal riaditeľom týchto laboratórií a profesorom experimentálnej fyziky.

James Clerk Maxwell zomrel 5. novembra 1879 v Cambridge vo veku len 48 rokov na rakovinu žalúdka.

Počas života ho za jeho vedeckú činnosť ovenčili viacerými medailami a bol členom niekoľkých významných vedeckých spoločností. Najviac sa preslávil rovnicami, ktoré vyjadrujú základné zákony elektriny a magnetizmu. Obidve oblasti boli už predtým predmetom skúmania a bolo známe, že elektrina a magnetizmus úzko súvisia. Maxwell dokázal súborom štyroch rovníc presne opísať vzájomný vzťah elektrického a magnetického poľa a jeho šírenie. Tým vtesnal množstvo javov do jedinej teórie a na základe odvodenej rýchlosti šírenia elektromagnetických vĺn vyvodil záver, že aj svetlo je elektromagnetickým vlnením. Maxwellove rovnice tak nie sú len základnými zákonmi elektromagnetizmu, ale zároveň základnými zákonmi optiky.

Matematické vyjadrenie teórie elektromagnetického poľa prezentoval Maxwell v roku 1864 v správe Dynamical theory of the electromagnetic field (Dynamická teória elektromagnetického poľa) v londýnskej kráľovskej spoločnosti (Royal Society of London). K jej publikovaniu došlo v nasledujúcom roku. Ďalší výklad jeho teórie sa nachádza v knihe A Treatise on Electricity and Magnetism (Spis o elektrine a magnetizme, 1873) a výsledky jeho výskumov sa nachádzajú aj v publikáciách Theory of Heat (Teória tepla, 1871) a Matter and Motion (Hmota a pohyb, 1877).

Trvalo temer dve desaťročia, kým sa Maxwellovu teoretickú predpoveď podarilo potvrdiť aj experimentom. Neskorší vývoj v tejto oblasti viedol ku vzniku rádiotechniky a elektroniky vôbec.

zdroje: www.clerkmaxwellfoundation.org, http://web.svf.stuba.sk, www.elektromagnetizmus.wbl.sk, www.biography.com