Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Nový rekord: Muž žije desiatky rokov s transplantovaným srdcom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Chcem ísť ľuďom príkladom, vyhlásil 57-ročný Holanďan, ktorému vo veku 17 rokov diagnostikovali kardiomyopatiu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Amsterdam 5. marca (TASR) - Bert Janssen sa zapísal do Guinessovej knihy rekordov ako najdlhšie žijúci človek s transplantovaným srdcom. V súčasnosti s ním žije už viac než 39 rokov, hoci pôvodná prognóza jeho ochorenia mu dávala šesť mesiacov života. TASR o tom v pondelok informovala na základe správy tlačovej agentúry Reuters.

"Chcem ísť ľuďom príkladom," vyhlásil 57-ročný Holanďan, ktorému vo veku 17 rokov diagnostikovali kardiomyopatiu. Je to ochorenie srdcového svalu, ktoré sťažuje pumpovanie krvi do celého tela. Holanďan tvrdí, že je dôkazom toho, že aj s transplantovaným srdcom sa dá prežiť dlhý život.

Janssen v čase zapísania rekordu žil s transplantátom 39 rokov a 100 dní. Jeho ošetrujúci kardiológ Casper Eurlings uvádza, že priemerná dĺžka života pacientov s transplantovaným srdcom je približne 16 rokov; jeho pacient ju teda prekonal viac než dvojnásobne.

Predchádzajúci rekord mal hodnotu 34 rokov a 359 dní, jeho držiteľom bol do roku 2021 Kanaďan Harold Sokyrka.

Do roku 1984, keď mal Janssen podstúpiť transplantáciu, ešte v Holandsku žiadna transplantácia srdca neprebehla, preto ho lekári odporučili do nemocnice Harefield v Londýne. Transplantácii sa podrobil v júni 1984.

Pacienti s transplantovaným srdcom musia viesť zdravý a aktívny životný štýl. Janssen je v dobrom zdravotnom stave a sám uvádza, že stále môže robiť viac-menej všetko, čo chce, len trochu pomalším tempom.