Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Archeológovia objavili hrob ukrývajúci ľudské aj zvieracie ostatky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Nálezisko sa nachádza v priemyselnom parku neďaleko Magdeburgu, hlavného mesta nemeckej spolkovej republiky Sasko-Anhaltsko.

Magdeburg/Peking 22. marca (TASR) – Archeológovia v Nemecku objavili neolitický hrob ukrývajúci ľudské aj zvieracie ostatky a voz. Hrob mohol vzniknúť ako súčasť dávneho rituálu. TASR informuje na základe správ portálu Live Science.

Nálezisko sa nachádza v priemyselnom parku neďaleko Magdeburgu, hlavného mesta nemeckej spolkovej republiky Sasko-Anhaltsko. Súčasťou náleziska sú dve 6000-ročné pohrebné mohyly ukrývajúce viaceré hroby, uvádza vyhlásenie Štátneho úradu pre ochranu pamiatok a archeológiu v Sasku-Anhaltsku.

Medzi hrobmi je však jeden skutočne výnimočný. Vedci predpokladajú, že by mohol byť súčasťou rituálnej obety. Predpoklad zakladajú na unikátnom rozložení kostrových pozostatkov 35 až 40-ročného muža nájdených v hrobe, dvoch volov a voza, ktoré boli do hrobu umiestnené tak, aby evokovali obraz voza s pohoničom alebo pluhu ťahaného dobytkom, dopĺňa vyhlásenie.

Výskumníci vo vyhlásení zdôrazňujú dôležitosť tohto hrobu, pretože symbolizuje ponúknutie dobytka, najcennejšieho majetku a istoty zabezpečenia vlastného života vtedajších ľudí, bohom.

Archeológovia vystopovali pôvod jednej z pohrebných mohýl k baalberskej kultúre patriacej k ľudu s lievikovitými pohármi, ktorá obývala územie Nemecka v období rokov 4100 až 3600 p. n. l. Uvedená mohyla obsahuje dve veľké lichobežníkové pohrebné komory dlhé 20 a 30 metrov. Mohyly sú od seba vzdialené približne 200 metrov.

Približne o tisíc rokov neskôr využívali ľudia kultúry guľovitých amfor priestranstvo medzi mohylami ako pútnickú cestu, obetisko hovädzieho dobytka a pohrebisko, dodáva vyhlásenie úradu. Výskumníci označili rituálne využívanie tejto oblasti za ohromujúce a dospeli k názoru, že daná oblasť "zohrávala pre pravekých ľudí dlhý čas dôležitú úlohu".

Podobné hroby obsahujúce vozy boli počas uplynulých 15 rokov odhalené aj na južnom Kaukaze a na území dnešného Bulharska.

Kuriózny objav hrobky s vozom sa minulý rok podaril aj čínskym vedcom, ktorí neďaleko náleziska slávnej Terakotovej armády v provincii Šen-si na severozápade Číny objavili viac než 2300-ročnú hrobku. Okrem iného sa v nej nachádzali aj kostry šiestich oviec v postrojoch na ťahanie voza. Voz samotný sa po viac než 2000 rokoch v zemi rozpadol, archeológovia však na základe nálezu usúdili, že tento voz skutočne mali ťahať ovce tak, ako v príbehoch známych z čínskej histórie a mytológie. Ide o unikátny nález, vedci preto dúfajú, že ďalším výskumom sa im podarí zistiť identitu človeka pochovaného v hrobke.