Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

VIDEO: Vedcami roka 2016 sú Pavel Povinec a Mária Omastová

Na snímke v popredí víťazi kategórií Vedec Roka 2016 počas slávnostného odovzdávania cien Vedec roka 2016 v priestoroch Primaciálneho paláca 16. mája 2017 v Bratislave. Na snímke v popredí víťazi kategórií Vedec Roka 2016 počas slávnostného odovzdávania cien Vedec roka 2016 v priestoroch Primaciálneho paláca 16. mája 2017 v Bratislave. Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer

Obe osobnosti si ocenenia prevzali na dnešnom slávnostnom vyhlásení 20. ročníka oceňovania vedcov roka v Bratislave, ktoré organizuje Centrum vedecko-technických informácií SR.

Bratislava 16. mája (TASR) – Pavel Povinec z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave a Mária Omastová z Ústavu polymérov Slovenskej akadémie vied sa stali Vedcami roka SR 2016. Obe osobnosti si ocenenia prevzali na dnešnom slávnostnom vyhlásení 20. ročníka oceňovania vedcov roka v Bratislave, ktoré organizuje Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR, Slovenská akadémia vied a Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností (ZSVTS).



Povinec získal ocenenie za významný prínos a dosiahnuté výsledky v oblasti vývoja ultrasenzitívnych urýchľovačových a rádiometrických analytických metód a ich využitie vo výskume zriedkavých jadrových procesov a environmentálnej rádioaktivity. Vedec roka odporúča mladým začať robiť vedu. Upozorňuje však, že toto nie je správny smer pre tých, ktorí očakávajú, že budú bohatí. Veda je podľa neho zadosťučinenie a oslava myslenia a potešenie z nových nápadov. "Ak má človek povedzme desať percent talentu a bude mať 90 percent odhodlania vedu robiť, tak rozhodne by tam mal ísť," dodal Povinec.
Na snímke víťaz kategórie Vedec roka SR Pavel Povinec počas slávnostného odovzdávania cien Vedec roka 2016 v priestoroch Primaciálneho paláca 16. mája 2017 v Bratislave.
Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer

Omastová sa stala laureátkou za aplikáciu nanotechnológií v interdisciplinárnom výskume polymérnych kompozitov a nanokompozitov so zameraním na senzory, biosenzory, aktuátory a solárne články. V ďalšej kategórii Mladá osobnosť vedy získal ocenenie Tomáš Bertók za výskumnú a popularizačnú činnosť v oblasti aplikácie nanoštruktúr pre zariadenia určené na vysokocitlivú medicínsku diagnostiku nádorových a iných ochorení a analýzu komplexných sacharidov. Osobnosťou roka v oblasti technológií sa stal Radovan Hudák za výskum, vývoj a aditívnu výrobu implantátov na mieru s poréznou štruktúrou a prípravu procesu ich implementácie do klinickej praxe. Osobnosťou roka v programoch EÚ sa stal Daniel Donoval. A to za mimoriadnu aktivitu a úspešnosť v získavaní a riešení medzinárodných výskumných projektov, hlavne v EÚ programoch FP5 – FP7, Horizont 2020, najmä v ECSEL JU.

Cieľom podujatia Vedec roka SR je profesionálne a spoločensky vyzdvihnúť najvýznamnejšie osobnosti vedeckého života, ako aj najlepšie dosiahnuté výsledky vo vede a výskume na Slovensku. Jubilejný 20. ročník oceňovania sa konal opäť pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku a ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Petra Plavčana.
Na snímke predsedníčka vedeckej rady Ústavu polymérov SAV Mária Omastová, ocenená Vedkyňa roka 2016 počas slávnostného odovzdávania cien Vedec roka 2016 v priestoroch Primaciálneho paláca 16. mája 2017 v Bratislave.
Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer

Ocenenie osobností vedy a techniky s názvom Vedec roka SR sa udeľuje pravidelne každý rok od roku 1997. Tradíciu ohodnotenia aktivít slovenských vedcov a technikov, na ktorých sa predtým ,zabúdalo', založil významný propagátor vedy, dnes už zosnulý Ľubomír Lenoch, bývalý riaditeľ Journaliste-Studio a bývalý predseda Klubu vedecko-technických žurnalistov Slovenského syndikátu novinárov. Za 20 rokov existencie súťaže Vedec roka SR boli ceny udelené dohromady 99 významným slovenským vedcom a vedkyniam, vrátane tohto roku.