Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Laboratórium NASA: Vrtuľník Ingenuity na Marse zvládol 55. let

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Minivrtuľník Ingenuity váži 1,8 kg a tvorí ho obdĺžnikový trup s rozmermi 136, 195 a 163 milimetrov na štyroch 39 cm vysokých pristávacích nohách.

Los Angeles 16. augusta (TASR) - Prieskumný automatický vrtuľník Ingenuity (Vynaliezavosť) úspešne dokončil 55. let na Marse. Počas letu 12. augusta dosiahol výšku 10 metrov a vzdialenosť 264 metrov preletel za 143 sekúnd. Oznámilo to v stredu Jet Propulsion Laboratory amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), informuje TASR.

"Ingenuity už 55-krát úspešne letel na Marse!" oznámilo laboratórium na sociálnej sieti X (bývalý Twitter). Predchádzajúci krátky testovací 54. let Ingenuity úspešne zvládol 3. augusta. Vedci tak preverili príčiny predčasného ukončenia 53. letu 22. júla.

Let číslo 53 mal trvať 136-sekúnd a poskytnúť snímky povrchu Marsu pre vedecký tím robotického vozidla Perseverance (Vytrvalosť). Komplikovaný letový profil zahŕňal let do vzdialenosti 203 metrov vo výške 5 metrov pri rýchlosti 2,5 metra za sekundu. Potom mal Ingenuity klesnúť o 2,5 metra a následne vystúpiť do výšky 10 metrov, aby sa preveril bezpečnostný systém pri zvislom pohybe.

Vrtuľník však za 74 sekúnd v určenej výške zvládol 142 metrov. Potom sa spustil program pre nepredvídané situácie a automaticky pristál.

"Od prvého letu sme zahrnuli do vybavenia program 'LAND_NOW'. Bol navrhnutý tak, aby sa vrtuľník dostal na povrch čo najskôr, ak nastane niektorý z asi tucta neplánovaných scenárov," povedal pre web scitechdaily.com Teddy Tzanetos, vedúci tímu Ingenuity v Jet Propulsion Laboratory NASA v južnej Kalifornii. "Počas 53. letu jeden z nich nastal a helikoptéra zareagovala podľa plánu," vysvetlil.

Aktualizovaný softvér odvtedy tiež dokáže identifikovať oblasti nevhodné na pristátie a umožňuje použitie digitálnych výškových máp na uľahčenie navigácie.

Automatické pristátie pravdepodobne spôsobila chyba v synchronizácii snímok z navigačnej kamery s údajmi meracej jednotky zrýchlenia a rýchlosti rotácie. Podobná situácia nastala aj pri lete číslo šesť 22. mája 2021.

"Aj keď sme dúfali, že nikdy sa nespustí 'LAND_NOW', tento let je cennou prípadovou štúdiou a prínosom pre budúce lietadlá prevádzkované na iných svetoch," povedal Tzanetos.

Minivrtuľník Ingenuity váži 1,8 kg a tvorí ho obdĺžnikový trup s rozmermi 136, 195 a 163 milimetrov na štyroch 39 cm vysokých pristávacích nohách. Nad nimi je dvojica koaxiálnych protibežných rotorov s priemerom 1,21 m. Solárny panel nad rotormi slúži na dobíjanie batérií. Na Mars sa dostal ako súčasť robotického vozidla Perseverance (Vytrvalosť) 18. februára 2021 po pristátí v kráteri Jezero.

Ingenuity na Marse prvýkrát letel 19. apríla 2021, keď sa vo výške tri metre vznášal 39 sekúnd. Po ďalších štyroch testovacích letoch sa v máji 2021 začala priama prevádzka a s jeho pomocou sa odvtedy zlepšil prieskum Marsu.