Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

WWF: Štát stále nezabezpečil dostatočnú ochranu Karpatských pralesov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Mimovládke najviac prekáža, že správa neuvádza presné vymedzenie lokality na Slovensku.

Bratislava 8. februára (TASR) – Správa o ochrane Karpatských bukových pralesov nereaguje na výzvy Výboru Svetového dedičstva UNESCO dostatočne. Vo štvrtok na to poukázal Svetový fond na ochranu prírody (WWF) na Slovensku.

Predložená správa je podľa riaditeľky slovenskej pobočky WWF Miroslavy Plassmann "príliš všeobecná a nekonkrétna", a preto "nezabezpečuje ochranu lesov v území". Mimovládke najviac prekáža, že správa neuvádza presné vymedzenie lokality na Slovensku. Nestanovuje ani záväzky jednotlivých štátnych orgánov a chýba jej konkrétny časový plán.

Ministerstvo životného prostredia už koncom januára avizovalo, že odpoveď Slovenska nebude obsahovať konkrétny návrh hraníc. Dôvodom sú prebiehajúce rokovania so zástupcami vlastníkov a ďalšími stranami.

WWF Slovensko sa však obáva, že pre nejasné hranice "nie je dodržaná podmienka, aby sa v lokalite svetového dedičstva neťažilo drevo a ochrana prírody bola prioritou".

Tzv. Karpatské bukové pralesy na Slovensku a Ukrajine pribudli do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva v roku 2007. V roku 2017 Výbor Svetového dedičstva UNESCO Slovensko upozornil, že túto lokalitu nechráni dostatočne.