Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Z ruského kozmodrómu Pleseck odštartovala raketa s európskou družicou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/ AP

Úlohou družice Sentinel-5P je monitorovať globálnu atmosféru, čo vedcom pomôže pri štúdiu problematiky znečistenia ovzdušia.

Moskva 13. októbra (TASR) - Z kozmodrómu Pleseck na severozápade Ruska dnes odštartovala nosná raketa Rokot, ktorá na obežnú dráhu okolo Zeme vyniesla družicu Sentinel-5P (Precursor).

Ide o šiestu družicu z európskeho programu Copernicus zameraného na monitorovanie životného prostredia a bezpečnosti. Úlohou družice Sentinel-5P je monitorovať globálnu atmosféru, čo vedcom pomôže pri štúdiu problematiky znečistenia ovzdušia.

V rámci svojej misie družica pomôže aj s monitorovaním pohybu sopečného popola, čo je dôležité pre bezpečnosť leteckej dopravy.

Družica bude mapovať tiež globálny ozón - získané informácie sa využijú na denné prognózy ultrafialového žiarenia, napr. vo verejne dostupnej výstražnej službe. Zameria sa aj na ozón v spodnej časti atmosféry, ktorý môže spôsobovať problémy s dýchaním a poškodzovať vegetáciu.

Družica bude sledovať aj hodnoty CO2 a skleníkových plynov ako metán, ktorý vstupuje do ovzdušia z fosílnych palív, skládok, chovu hospodárskych zvierat a poľnohospodárstva.

Úlohou družice bude merať tiež aerosóly a mraky, ktoré ovplyvňujú rovnováhu Zeme. Vďaka tomu bude možné lepšie porozumieť chemickým procesom v atmosfére a ich vplyvu na klímu. Tieto poznatky pomôžu prijať účinné stratégie v boji proti zmene klímy.

Satelity Sentinel, ktoré už sú na obežnej dráhe, zhotovujú zábery pevniny, ostrovov a pobrežných oblastí a monitorujú napr. stav svetových oceánov a ľadových príkrovov.

Program Copernicus, nesúci meno matematika a astronóma Mikuláša Kopernika, zhromažďuje komplexné údaje o Zemi. Tieto informácie sú bezplatne prístupné tak pre politikov pri rozhodovaní o štrukturálnych opatreniach, ako aj pre podnikateľov, poľnohospodárov alebo vedcov.

Okrem družíc využíva program Copernicus i dáta z iných vesmírnych projektov, meracích balónov, lietadiel, meteorologických staníc či meracích bójí.

Program Copernicus je financovaný z dvoch tretín Európskou úniou a z jednej tretiny Európskou vesmírnou agentúrou (ESA).