Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Video

Darujte kostnú dreň a s ňou druhú šancu na život

Screenshot z relácie Foto: Tablet.TV

O darovaní kostnej drene a krvotvorných buniek sa v relácii ZDRAVIE rozpráva moderátorka Klára Grausová s Mgr. Denisou Stemnickou z Národného registra darcov kostnej drene SR.

Bratislava 20. júna (TABLET.TV) – Pacienti s akútnou leukémiou a ďalšími vážnymi hematologickými ochoreniami sú odkázaní na pomoc iných, zdravých ľudí. Zásadný krok k vyliečeniu zo zákerného ochorenia a návratu späť do života predstavuje transplantácia kostnej drene alebo periférnych krvotvorných buniek. Ich darcom sa môže stať takmer každý zdravý človek vo veku od 18 do 45 rokov.

Kostná dreň je „tkanivo, v ktorom sa tvoria tie krvotvorné bunky, ktoré sa potom rozdeľujú na jednotlivé zložky krvi. Či už na biele krvinky, na červené krvinky a na krvné doštičky,“ vysvetľuje Mgr. Denisa Stemnická z Národného registra darcov kostnej drene KHaT LFUK, SZU a UNB. Problém nastane v momente, keď kostná dreň prestane produkovať krvinky alebo sa ich vývoj zastaví na určitom stupni, ktorý nie je plnohodnotný. Lekári následne ku konkrétnemu prípadu určujú diagnózu. „Práve takýmto pacientom je potom nutné, po vyčerpaní všetkých iných terapeutických postupov, transplantovať kostnú dreň a teda nahradiť to nefunkčné, choré, postihnuté tkanivo tým zdravým.“





Existujú dva spôsoby transplantácie. Periférne krvotvorné bunky odoberajú lekári darcovi zo žily a pacient ich dostáva podobne ako infúziu. Pre darcu ide o ambulantný zákrok podobný dlhšiemu odberu krvi. „Daruje ich za pomoci krvinkového separátora. Za pomoci tohto prístroja sa oddelí len tá zložka, ktorú pacient potrebuje.“

V druhom prípade odoberajú lekári darcovi priamo kostnú dreň a je nutná krátkodobá, zväčša 48-hodinová hospitalizácia. „Darca pri darovaní kostnej drene musí podstúpiť krátkodobú anestéziu.“ Tá podľa Mgr. Stemnickej trvá približne 15 až 20 minút a pokiaľ je všetko v poriadku, je darca na druhý deň prepustený z nemocnice. „Spôsob odberu je vždy záležitosťou darcu,“ dodáva odborníčka.

Dobrovoľných darcov musia hľadať aj medzi nepríbuznými

Nájsť vhodného darcu kostnej drene alebo krvotvorných buniek pre pacienta je náročné. Musí u nich nastať zhoda v desiatich transplantačných znakoch z desiatich. Najvyššia pravdepodobnosť na nájdenie darcu, v približne v 20 % až 30 % prípadov, je podľa odborníčky medzi príbuznými, najčastejšie medzi súrodencami.

V prípade nenájdenia zhody medzi príbuznými musia lekári hľadať vhodného nepríbuzenského darcu. Dôležitú úlohu zohráva databáza v Národnom registri darcov kostnej drene Slovenskej republiky a taktiež evidencie dobrovoľníkov v zahraničí. Na Slovensku je v súčasnosti registrovaných viac ako 14 000 darcov, pričom ich počet vzrástol za posledné mesiace o viac ako 100 % aj vďaka celoslovenskej kampani pod taktovkou nadácie Kvapka nádeje.

Najjednoduchší spôsob, ako sa stať dobrovoľným anoanymným darcom kostnej drene a krvotvorných buniek, je podľa Mgr. Denisy Stemnickej vyplnenie online formulára. „Na základe údajov, ktoré nám tam darcovia vyplnia, my im pošleme na adresu balíček, ktorý obsahuje odberový kit na sliny. Darca si sám doma odoberie sliny, zabalí ich naspäť do obálky a spolu s podpísanou prihláškou pošle k nám späť do Národného registra darcov kostnej drene.“

Ďalšou možnosťou je prísť sa informovať alebo priamo zaregistrovať osobne do Nemocnice sv. Cyrila a Metoda na Antolskú 11. „Pokiaľ darca príde k nám, tak už nepoužívame tie odberové kity na sliny, pretože tie sú o niečo drahšie a v podstate krv je materiál, ktorý sa dá lepšie vyšetrovať,“ spresňuje Mgr. Stemnická z Národného registra darcov kostnej drene. Zaregistrovať sa môžu takisto aj darcovia krvi. „Darca, ktorý práve ide darovať krv na niektoré pracovisko Národnej transfúznej služby, môže sa zaregistrovať práve na tomto pracovisku pri darovaní krvi.“

Vďaka darcom kostnej drene a krvotvorných buniek zachraňujú lekári životy pacientov deň čo deň. „Každý nový darca, ktorý sa prihlási, môže naozaj zachrániť ľudský život, či už dieťaťu, dospelému, Slovákovi alebo komukoľvek aj v zahraničí,“ uzatvára Mgr. Denisa Stemnická z Národného registra darcov kostnej drene SR.