Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia VŠETKY SPRÁVY: Voľby do VÚC 2017

Rakúske médiá: V slovenských voľbách utrpeli debakel Fico i extrémisti

Počítanie hlasov. Ilustračná snímka. Foto: TASR

V prípade volebného neúspechu Kotlebu v BBSK uvedené médiá poukázali na širokú podporu jeho nezávislého protikandidáta Jána Luntera, ako aj na nezvyčajne vysokú účasť voličov.

Viedeň/Bratislava 5. novembra (TASR) - Voľby do orgánov vyšších územných celkov na Slovensku priniesli prekvapujúci úspech občianskej opozícii. Naopak, "trpkú porážku" utrpela strana Smer-SD premiéra Roberta Fica, a "veľkým porazeným" je aj Marian Kotleba, doterajší predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) za Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS), komentovala v nedeľu výsledky volieb rakúska tlačová agentúra APA.

V podobnom duchu zhodnotilo výsledky sobotňajšieho (4.11.) hlasovania aj internetové vydanie rakúskeho denníka Der Standard. Poukazuje na skutočnosť, že kandidáti Smeru-SD na župana sa dokázali tentoraz presadiť len v dvoch z ôsmich samosprávnych krajov, zatiaľ čo doteraz stáli členovia tejto strany na čele šiestich z nich. Dodáva, že v piatich krajoch zvíťazili kandidáti "konzervatívnych opozičných strán".

"Pri tomto hlasovaní stratili sociálni demokrati svoje dominantné postavenie na regionálnej úrovni... Pre šéfa vlády ide o najväčší debakel od jeho porážky v prezidentských voľbách z roku 2014," uviedla APA na margo výsledkov Smeru-SD.

V prípade volebného neúspechu Kotlebu v BBSK uvedené médiá poukázali na širokú podporu jeho nezávislého protikandidáta Jána Luntera, ako aj na nezvyčajne vysokú účasť voličov. Okrem víťazstva Luntera, za ktorým stál "spoločný front demokratických síl", si APA všíma aj výsledky v susednom Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK), kde "sa obávali úspechu podpredsedu ĽSNS Milana Uhríka". Toho nakoniec presvedčivo porazil doterajší predseda NSK Milan Belica (Smer-SD, SNS, Most-Híd).

"Jednoznačným víťazom regionálnych volieb je pravicovo-konzervatívna a neoliberálna opozícia, ktorej pred hlasovaním neboli pripisované takmer žiadne šance na úspech. Odkedy bolo pred viac ako 16 rokmi na Slovensku zriadených osem samosprávnych krajov, nedokázala nikdy vládnuť vo viac ako dvoch z nich, teraz ich však bude hneď päť," dodala APA, pričom spomína "prekvapujúce" zvolenie kandidáta pravicovej koalície Juraja Drobu za predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

Voľby do orgánov vyšších územných celkov táto rakúska agentúra označila za "prvý veľký test" pre politické strany na Slovensku od posledných parlamentných volieb v marci 2016. S odvolaním sa na hodnotenia analytikov poukázala na nezvyčajne vysokú volebnú účasť, ktorá podľa nej svedčí o tom, že "sa Slováci čoraz viac zaujímajú o politické dianie vo svojej krajine".