Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

Čaputovej gratulovali k víťazstvu aj prezidentky Litvy a Estónska

Na snímke prezidentka Litvy Dalia Grybauskaite Foto: TASR/Martin Baumann

Ďalšie ženské hlavy štátov sa pridávajú ku gratuláciám.

Bratislava 31. marca (TASR) - Prezidentky Litvy a Estónska blahoželali v nedeľu Zuzane Čaputovej k víťazstvu v prezidentských voľbách v SR.

"Gratulujem, Zuzana Čaputová, novozvolená prezidentka Slovenska! Želám vám veľa úspechu pri službe svojej krajine a jej obyvateľom!" napísala na Twitteri litovská prezidentka Dalia Grybauskaite. Bývalá eurokomisárka je prvou ženou na poste hlavy štátu v Litve od júla 2009. Jej druhé funkčné obdobie sa končí tento rok a o tretie sa už uchádzať nemôže.

Rovnakú platformu využila aj prvá prezidentka ďalšej pobaltskej krajiny, Estónska, Kersti Kaljulaidová, ktorá nastúpila do funkcie v októbri 2016. Ku svojej gratulácii dodala: "Teším sa na mnohé zaujímavé rozhovory, plodnú bilaterálnu spoluprácu a spoločnú ochranu našich hodnôt a zásad."

Ku gratuláciám sa pridala aj súčasná predsedníčka Valného zhromaždenia OSN María Fernanda Espinosová. "Blahoželám Zuzane Čaputovej k jej zvoleniu za prvú prezidentku Slovenska. Potrebujeme viac žien pri moci, aby sme dosiahli zmenu. Pokračujme v budovaní sveta so skutočnou rovnosťou pohlaví," napísala vo svojom tvíte bývalá ministerka zahraničných vecí juhoamerického Ekvádora.

Líder politickej skupiny Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) v Európskom parlamente a koordinátor EP pre brexit Guy Verhofstadt na Twitteri blahoželal "liberálnej prezidentke pre Slovensko". "Slováci svojimi voľbami vysielajú Európe signál nádeje: humanizmus, slušnosť, solidarita a odvaha. Čerstvý vietor do liberálnych a centristických plachiet, formujme Európu spolu!" dodal.