Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prezidentské voľby

Danko vyzýva prezidentských kandidátov na slušnosť, korektnosť a úctu

Na archívnej snímke predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR - Michal Svítok

Danko si želá, aby nový prezident SR disponoval vlastnosťami, ktoré mali osobnosti zo slovenskej histórie, malo by podľa neho ísť o prienikového človeka.

Bratislava 10. januára (TASR) - Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) apeluje na prezidentských kandidátov, aby boli slušní, korektní a prejavovali si vzájomnú úctu. Urobil tak počas štvrtkovej tlačovej konferencie, na ktorej oznámil termín konania prezidentských volieb.

Danko si želá, aby nový prezident SR disponoval vlastnosťami, ktoré mali osobnosti zo slovenskej histórie, malo by podľa neho ísť o prienikového človeka. "Želal by som si, aby disponoval láskou k jazyku a národu, akú mal Ľudovít Štúr, aby bol odvážny a priebojný ako Milan Rastislav Štefánik, aby mal vieru a obetu ako Andrej Hlinka, aby bol ľudský a dobrý ako Alexander Dubček a aby mal politické vlastnosti a skúsenosti, ktoré mal Gustáv Husák," priblížil.

O svojich ambíciách stať sa prezidentom sa šéf parlamentu vyjadrí po rozhodnutí Predsedníctva SNS. "Určite sa do konca januára vyjadrím. Avizoval som, že akékoľvek bude rozhodnutie, ja kampaňovať nebudem," uzavrel Danko.

Prezidentské voľby sa uskutočnia 16. marca, v prípade nezvolenia hlavy štátu v prvom kole sa uskutoční druhé, ktoré sa bude konať 30. marca. Návrhy kandidátov je možné doručovať do 31. januára 2019 do 24. h do NR SR v rámci 21-dňovej lehoty odo dňa vyhlásenia volieb. Od štvrtka zároveň začína plynúť prezidentská kampaň, ktorá sa končí 48 hodín pred začatím volieb.

Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky. Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15.000 občanmi.