Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prezidentské voľby

Tlač hlasovacích lístkov na voľby prezidenta sa začne po 15. februári

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ministerstvo tiež pripomína, že pondelok (11. 2.) je posledný termín na delegovanie členov okrskovej a okresnej volebnej komisie na voľby prezidenta.

Bratislava 8. februára (TASR) - Tlač hlasovacích lístkov na voľby prezidenta sa začne po 15. februári. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Rezort ozrejmil, že na hlasovacích lístkoch ostanú údaje kandidátov, ktorí sa vzdajú boja o post prezidenta po tomto termíne.

Rezort ozrejmil, že Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán označí hlasovací lístok svojou pečiatkou na zasadnutí 18. februára. Z toho vyplýva, že tak urobí po uplynutí zákonných lehôt v konaniach o neprijatých návrhoch na prezidentského kandidáta.

Lístok následne odovzdá rezort dodávateľovi tlače a distribúcie hlasovacích lístkov. "Ministerstvo vnútra zaručuje, že ak sa kandidáti na prezidenta vzdajú svojej kandidatúry do 15. februára 2019, údaje o nich už na hlasovacích lístkoch nezostanú," doplnil rezort.

Ministerstvo tiež pripomína, že pondelok (11. 2.) je posledný termín na delegovanie členov okrskovej a okresnej volebnej komisie na voľby prezidenta. Delegovať ich môžu podľa rezortu politické strany zastúpené v Národnej rade SR, vrátane mimoparlamentnej Slovenskej konzervatívnej strany (bývalá Sieť). Okrem nich sú oprávnené aj petičné výbory, respektíve osoby určené na styk s orgánmi verejnej správy.

Prvé kolo prezidentských volieb bude 16. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, bude sa konať 30. marca druhé kolo. Postupujú doň dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Hlasovať sa bude od 7.00 h do 22.00 h. Voľby budú stáť viac ako 12,7 milióna eur.