Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

Záujem bezdomovcov o voľby je v mestských častiach Bratislavy nižší

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Nízky záujem o voľby majú aj obyvatelia s trvalým pobytom na Miestnom úrade Starého Mesta. Podľa Mateja Števoveho, hovorcu staromestskej starostky, prišli voliť len dvaja.

Bratislava 30. marca (TASR) – Občianske právo voliť sa počas sobotného druhého kola prezidentských volieb rozhodlo využiť aj niekoľko ľudí bez strechy nad hlavou či obyvateľov s trvalým pobytom na miestnom úrade. Ich počet je však zatiaľ v bratislavských mestských častiach relatívne nízky. Pre TASR to uviedli hovorcovia miestnych samospráv či okrskové volebné komisie.

"Pokiaľ ide o bezdomovcov, tí majú existenčné problémy a zaujíma ich čokoľvek iné a nie, kto bude prezidentom Slovenskej republiky," uviedol pre TASR Martin Petráš, člen okrskovej volebnej komisie na Základnej škole (ZŠ) Dudova. Z celkového počtu viac ako 1900 ľudí prišlo voliť okolo 50, čo je približne rovnako ako v prvom kole.

Petráš však zdôrazňuje, že nie všetci, ktorí majú zapísaný trvalý pobyt v mestskej časti, musia byť bezdomovci. "Viacerí prišli aj luxusne oblečení. Jedna dáma prišla so značkovou kabelkou. Neviem síce, či bola originálna, ale pani vyzerala, že núdzu netrie a nie je bez domova," poznamenal.

Nízky záujem o voľby majú aj obyvatelia s trvalým pobytom na Miestnom úrade Starého Mesta. Podľa Mateja Števoveho, hovorcu staromestskej starostky, prišli voliť len dvaja. "V Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody na Chorvátskej ulici však hlasovalo 74 väzňov do prenosnej volebnej schránky," doplnil Števove. V Ružinove odvolilo asi 25 ľudí bez domova.

Priebeh volieb je naďalej v mestských častiach pokojný a bezproblémový. "Voľby majú od rána pokojný priebeh. Najväčší nápor očakávame večer," povedala Mária Halašková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

Aj v iných mestských častiach očakávajú, že voličov by mohlo pribudnúť neskôr. "Doobeda ich bolo viac ako popoludní. Veľa ale chodí s hlasovacím preukazom a chodíme aj s prenosnými volebnými urnami," doplnila Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu. Obdobne je to aj v Novom Meste, kde je podľa hovorcu Mareka Tettingera podobný počet ľudí s hlasovacími preukazmi ako v prvom kole.