Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

M. Lučanský: Vyšetrenie Kuciakovej vraždy bolo na prvom mieste

Spomienka na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Foto: TASR Michal Svítok

Informovať verejnosť o priebehu vyšetrovania považuje za problematické, keďže chce odkloniť tlak spoločnosti a médií, aby si vyšetrovatelia mohli vykonávať svoju prácu.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky bolo pre policajného prezidenta Milana Lučanského pri nástupe do funkcie na prvom mieste. V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 tiež vyjadril názor, že doterajší priebeh vyšetrovania podľa neho mohol prispieť k nárastu dôvery občanov k polícii. Lučanský nevylúčil personálne zmeny v Policajnom zbore (PZ) v prípade získania mandátu na celé funkčné obdobie.

"Polícia preveruje všetky možné smery, ktoré sa týkajú objednávateľa vraždy Kuciaka," komentoval Lučanský aktuálny stav vyšetrovania. Zdôraznil, že nie je orgánom činným v trestnom konaní a nepozná konkrétne informácie, ktoré sa týkajú vyšetrovacieho tímu. "Ten má svoju autonómnosť, do ktorej nikto nezasahuje," zdôraznil policajný prezident s tým, že po zistení páchateľov je dôležité, aby sa vyšetrovanie nezastavilo na tomto bode, ale aby zistilo aj možných objednávateľov. V rámci vyšetrovacieho tímu zatiaľ neprišlo k personálnym výmenám. K tým malo dôjsť v rámci NAKA. "Myslím si, že výsledok sa dostavil,” dodal Lučanský.

Informovať verejnosť o priebehu vyšetrovania považuje za problematické, keďže chce "odkloniť tlak spoločnosti a médií", aby si vyšetrovatelia mohli vykonávať svoju prácu. Viaceré verzie vyšetrovania sa podľa neho preverujú, potvrdzujú alebo vyvracajú, prípadne sa postupuje vo verziách, ktoré sú pravdepodobnejšie.

Za "klasický zaisťovací úkon" označil Lučanský konanie polície vo firme prezidenta SR Andreja Kisku v uplynulom týždni. "Úkon bol vykonávaný na základe pokynu prokurátora krajskej prokuratúry," vysvetlil s tým, že polícia bola iba vykonávateľom. "Vyšetrovateľ dostal pokyn z prokuratúry, že treba vykonať zaisťovacie úkony, ktoré vedú k tomu, aby sa objasnilo podozrenie z trestného činu. Na základe uvedených skutočností si vyšetrovateľ PZ vytýčil termín, keď k úkonu dôjde," dodal prezident PZ, ktorý si nemyslí, že termín súvisel s výrokmi prezidenta SR o práci polície či šikanou.

Pokiaľ ide o personálne zmeny v polícii, podľa Lučanského sa vymenili ľudia na dôležitých funkciách v rámci NAKA na protizločineckom a protikorupčnom odbore. "Odstúpil riaditeľ Krajmer a mám isté úmysly aj v rámci odboru boja proti terorizmu," povedal a naznačil možnosť ďalších zmien v prípade získania mandátu policajného prezidenta na celé funkčné obdobie. "Mám iný názor a pohľad na to, ako by mala vyzerať pôsobnosť NAKA a možno vtedy, v prípade väčších organizačných zmien, dôjde k zmene niektorých funkcií," uviedol Lučanský, pričom nevylúčil personálne výmeny ani počas svojho terajšieho pôsobenia.